• Lumea in Stiri

Exponatul lunii la Muzeul National al Banatului: potarnichea de stanca


Vizitatorii Muzeului Naţional al Banatului pot vedea, luna aceasta, un exemplar de potârniche de stâncă capturat în anul 1903, în localitatea cărăşeană Pescari, de ornitologul Dionisie Linţia- exemplar ales exponatul lunii iulie.


Potârnichea de stâncă se găseşte mai ales în sudul Europei, între Italia, Elveţia, Austria, Serbia, Bulgaria şi Grecia şi a fost reintrodusă în Belgia, Liban şi Spania.


Specia foloseşte o varietate de habitate de la altitudini de 3.000 m în Alpi, până la nivelul mării. Preferă habitate însorite şi aride, deschise, terenuri montane stâncoase, cu vegetaţie ierboasă şi tufişuri de dimensiuni mici.Potârnichea de stâncă este o specie sedentară, de aproximativ 35 cm înălţime, cu anvergura aripilor de 165-172 mm. Are spatele de culoare maro, pieptul cenuşiu-albăstrui, burta arămie, bărbia albă cu striaţii de alb, negru, cenuşiu şi castaniu pe aripi, potrivit site-ului oficial al Muzeului Naţional al Banatului.


Primele înregistrări pe teritoriul României ale potârnichii de stâncă au fost făcute în anul 1846, pe Valea Cernei şi în apropiere de Sibiu, în 1865.


În judeţul Caraş-Severin a fost înregistrată prezenţa potârnichii de stâncă în anii 1905 şi 1955, în zona Pescari - Liubcova, în 1953, la Baziaş, iar în 1955, la Sasca Montană.


În prezent nu există date care să ateste prezenţa păsării pe teritoriul României.


12 views0 comments