• Lumea in Stiri

Expozitie despre Manastirea Voronet la Biblioteca Academiei Romane


Deschisă de mâine, 6 aprilie, în Sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române, expoziţia 'Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, 30 de ani de la redeschidere' expune vechi manuscrise copiate sau redactate la Mănăstirea Voroneţ.

Între exponate se află celebrul Codice Voroneţean (Noul Testament din secolul al XVI-lea), dăruit Academiei Române în anul 1883 de Ion G. Sbiera, sau Psaltirea voroneţeană dăruită Academiei Române de Dimitrie A. Sturdza.

Pe simeze vor fi expuse și fotografii reprezentative ale celebrei fresce care împodobeşte Biserica 'Sfântul Gheorghe' a Mănăstirii Voroneţ, supranumită şi 'Capela Sixtină a Răsăritului', monument de artă medievală cu valoare de simbol iconografic pentru întreaga pictură murală postbizantină.

Ctitorie a Voievodului Ştefan cel Mare, edificată în 1488, în numai trei luni şi trei săptămâni (din 26 mai până la 14 septembrie), Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost centrul de credinţă şi cultură românească al Moldovei vreme de peste trei secole.

După anexarea părţii de nord a Moldovei de către Imperiul Habsburgic, Mănăstirea Voroneţ a fost desfiinţată în anul 1785, împreună cu alte 22 de mănăstiri.


Odată cu Marea Unire din 1918, Biserica şi Mănăstirea au fost declarate 'monument istoric', prin legea pentru conservarea şi restaurarea patrimoniului din iulie 1919.

În aprilie 1991, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii de la Voroneţ, ca mănăstire de călugăriţe.

Expoziţia organizată de Biblioteca Academiei Române va putea fi vizitată până în 16 aprilie.