• Lumea in Stiri

Expozitie pentru Nichita / VIDEO


Frumoasă ca umbra unei idei” este numele unei expoziții dedicate poetului Nichita Stănescu, deschisă la Plaza România.


Expoziția cuprinde fotografii din copilăria scriitorului și până la maturitate, versuri, citate și o cronologie a vieții acestuia.


Născut în 31 martie 1933 (dacă ar fi trăit, astăzi ar fi împlinit 88 de ani), Nichita Stănescu este considerat, atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o numea „dumnezeiesc de frumoasă”.


Laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980), Nichita Stănescu este, conform opiniei criticilor literari Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.

Nichita era un soi de mic bastion al credinţei în literatură şi în valoare”, afirma poetul Florin Iaru, care l-a cunoscut îndeaproape.


A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.


Dacă aveți drum prin Ploiești, e bine să știți că, din 2002, casa memorială în care s-a născut și a copilărit poetul este muzeu.

78 views0 comments