• Lumea in Stiri

Fășangul cu restrictii


Între Bobotează şi intrarea în Postul Mare, timp de mai bine de o lună, etnicii germani sărbătoresc „anotimpul” Făşangului. Sărbătoarea tăiţeilor, festivalul gogoşilor, sau parada cârnaţilor sunt doar câteva dintre evenimentele care îi adună în această perioadă pe etnicii germani la Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.


Și cu restricții, etnicii germani din Caraş-Severin vor organiza și anul acesta, în perioada 8-19 februarie, mainfestările tradiționale, în limitele permise de starea de alertă din mai multe localităţi ale judeţului. În 11 februarie, la galeria Direcției Județene pentru Cultură o să înceapă a 13-a ediție a carnavalului culorilor, iar în 15 februarie se va organiza un eveniment online în limba română despre tradițiile și obiceiurile de Fășang în Banatul Montan.

Făşangul este una din cele mai vechi sărbători ale etnicilor germani din Banat “Cu prilejul făşangului, pe străzile Reşiţei umblau mascaţii. În duminica făşangului obiceiul îşi găsea apogeul. Mascaţii cutreierau străzile singuri sau în grup, străzile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Bârzavei răsuna de strigături, sunete de zurgălăi, de ţipete de bucurie şi plânsete, sunete de diferite intensităţi şi tonalităţi, acorduri de acordeoane şi alte instrumente muzicale. Copiii fugeau după mascaţi strigând Ripp-Ripp-hali-pup”, descria etnograful reşiţean Alexander Tietz în cartea sa „Wo in den Tälern die Schlote rauchen”.

Video: Fășang în cartierul Celnic - Anina , 2019

Din păcate, în timpul războiului, cu urmările sale şi în perioada de persecuţii care a urmat, Sărbătoarea Fășangului nu s-a mai ținut. Abia în anii `70, Ansamblul de Operată în limba germană, mentorul activităţii culturale germane din acea perioadă, a reluat tradiţia prin organizarea faimoaselor baluri mascate la care participau până şi 1.200 de invitaţi. Apoi, etnicii germani au început să emigreze, și nu a mai fost timp pentru organizarea sărbătorii.

Primul bal de Făşang de după 1989 a avut loc în anul 1991, în organizarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa. De atunci, asociația se ocupă de organizarea sărbătorii an de an.