• Lumea in Stiri

Sucul de spanac face minuni pentru organism


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate

Generaţii întregi de copii au fost sfătuiţi să nu facă nazuri în faţa farfuriei cu spanac pentru că numai aşa vor creşte voinici şi puternici precum Popeye Marinarul.


Și nu este o vorbă în vânt: clorofila pe care o conţine, în combinaţie cu fierul, regenerează sângele, iar datorită acidului folic, spanacul previne anomaliile sistemului nervos şi contribuie la buna funcţionare a creierului.


Originar din Asia Mică, spanacul era folosit de arabi în scop terapeutic pentru a combate afecţiunile gâtului, plămânilor şi pentru curăţarea intestinelor. În secolul al VII-lea s-a răspândit în Europa, mai ales în grădinile mânăstirilor.


În compoziţia plantei se găsesc surse importante de săruri minerale, vitamine şi antioxidanţi vitali.


Nutriţioniştii spun că o porţie de spanac conţine o cantitate de proteine similară cu aceea existentă în peşte, pui sau ouă şi este apreciat ca un veritabil medicament natural, cu o paletă largă de utilizări.


Chiar dacă întreaga plantă ne este de folos, cel mai eficient pentru organism este sucul de spanac, care se absoarbe mai repede de organism.Îl puteţi obţine astfel: 100 de grame de spanac fraged se toacă şi se toarnă peste el 200 ml de apă rece. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, pentru că frunzele trebuie să-şi lase zeama.


Se ţine la macerat 4 ore, la temperatura camerei, apoi se strecoară. Sucul să fie consumat imediat.


Poate fi combinat cu zeamă de lămaie, suc de morcovi sau de mere, pentru îmbunătățirea gustului. Efectul terapeutic crește dacă sucul de spanac se bea dimineata, pe stomacul gol.

Spanacul are proprietăţi antiinflamatorii, de aceea se recomandă bolnavilor de artrită, dar şi celor care au probleme cu vederea, pentru că luteina din compoziţia spanacului protejează ochii împotriva cataractei. Vitamina C şi beta-carotenul ajută în terapia cancerului. Spanacul e bine să fie consumat crud în salate.


Dar, deşi pierde o parte din vitamine prin fierbere, spanacul gătit oferă deopotrivă beneficii terapeutice și gustative: amintiți-vă de Popeye!

56 views0 comments