• Lumea in Stiri

Facturi de curent astronomice in Statele Unite


După ce au suferit de pe urma unui val de frig polar şi întreruperea aprovizionării cu electricitate, mai mulţi locuitori ai statului Texas s-au trezit și cu facturi astronomice la energie electrică, scrie Bloomberg.

David Astrein, din Houston, a spus că a primit o factură la energie electrică de aproape 3.000 de dolari pentru luna februarie, comparativ cu una de 129,85 dolari în ianuarie, pentru o casă cu trei camere. Aceasta deşi el şi soţia sa au încetat să utilizeze maşina de spălat vase, maşină de spălat rufe şi au redus pe cât posibil iluminatul pe timpul nopţii.

David Astrein este doar unul dintre zecile de consumatori care se confruntă cu facturi uriaşe după valul de frig care a paralizat Texasul. Mulţi dintre consumatori au postat pe reţele de socializare fotografii cu facturi la energie electrică de până la 8.000 de dolari. Potrivit fotografiilor, mulţi sunt clienţi ai Griddy Energy, un furnizor de electricitate cu un model unic de afaceri.


Preţurile percepute de acest furnizor sunt bazate pe tarifele în timp real de pe pieţele angro de electricitate, de acea clienţii săi sunt expuşi complet la variaţiile de bursă. Griddy Energy spune că a sesizat apariţia unei probleme şi, săptămâna trecută, şi-a îndemnat clienţii să treacă la un alt furnizor. Până duminică, doar 20% dintre clienţii companiei au reuşit să facă acest lucru.

'Suntem blocaţi cu Griddy şi aceste preţuri astronomice. Eşecul statului Texas de a pune la punct un plan de rezervă pentru situaţii de acest timp, creează o situaţie de urgenţă financiară pentru toţi consumatorii unor companii precum Griddy', spune David Astrein.

În replică, compania Griddy Energy susţine că modelul său de afaceri este unul conform căruia firma primeşte doar o mică parte din facturile plătite de consumatori. 'Vreau să precizez că dintr-o factură totală de 2.738,66 dolari, Griddy a înregistrat un profit de doar 6,48 dolari' a spus directorul general Michael Fallquist.


Într-o postare anterioară, Griddy a informat că preţurile sunt la un nivel astronomic pentru că Public Utility Commission din Texas a impus un preţ angro de 9 dolari pentru un kilowat oră, de aproape 300 de ori mai mare decât un preţ normal. 'Ştim că sunteţi supăraţi dar şi noi suntem la fel. Intenţionăm să luptăm alături de clienţii noştri, pentru corectitudine şi responsabilitate' susţine compania.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott a organizat sâmbătă o reuniune de urgenţă pe această temă. La rândul său, procurorul general din Texas, Ken Paxton a demarat deja o anchetă asupra cauzelor care au provocat întreruperile în alimentarea cu energie electrică şi a cerut organizarea unor investigaţii.

În paralel, au apărut site-uri pe Internet care încearcă să îi ajute pe consumatori să se organizeze pentru a putea demara acţiuni colective în justiţie. Cel puţin patru din aceste acţiuni au drept ţintă compania Ercot, care asigură aproximativ 75% din electricitatea statului Texas.


13 views0 comments