• Lumea in Stiri

Fara tacamuri, paie sau betisoare de urechi din plastic


De sâmbătă, 3 iulie, farfuriile, tacâmurile, paiele, tijele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi din plastic de unică folosinţă nu mai pot intra pe pieţele statelor membre ale Uniunii Europene.


Aceeaşi măsură se aplică şi în privinţa cănilor, a recipientelor pentru alimente şi băuturi realizate din polistiren expandat, precum şi tuturor produselor din plastic oxo-degradabil, a anunțat Comisia Europeană.Mai mult de 80% din deşeurile marine sunt materiale plastice.


Plasticul se acumulează în mări, oceane şi pe plajele din întreaga lume. Reziduurile din plastic au ajuns în corpul speciilor marine - cum ar fi broaştele ţestoase de mare, focile, balenele şi păsările - dar şi în organismele peştilor şi crustaceelor şi, prin urmare, în lanţul alimentar uman.


Impactul economic al materialelor plastice aruncate include nu doar valoarea economică pierdută a materialului, ci şi costurile necesare curăţării şi pierderi pentru turism, industria pescuitului şi a transportului maritim.


În timp ce Germania a interzis din 3 iulie vânzarea de obiecte de plastic de unică folosinţă, în cazul României, momentan, Directiva Uniunii Europene privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislaţia naţională. O Ordonanţă de Urgenţă în acest sens aşteaptă să fie aprobată de Guvern.Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un ''punct critic ireversibil'', potrivit unui studiu publicat în revista Science.


În contextul temerilor la nivel mondial declanşate de imagini şocante ale unor râuri şi mări copleşite de deşeuri din plastic, problema ar putea fi deja iremediabilă, au avertizat cercetătorii, spunând că ''ratele de poluare cu plastic la nivel global ar putea atrage după sine efecte pe care nu le vom putea anula''.


În continuare, reciclarea are ''multe limitări'', în condițiile în care țările cu venituri ridicate expediază deşeuri către ''ţările cu facilităţi mai puţin adecvate''.


Malaezia şi Filipine se numără printre ţările ale căror guverne, în ultimii ani, au restituit indignate încărcături de deşeuri expediate de state precum Canada şi Coreea de Sud.

16 views0 comments