• Lumea in Stiri

Felix Brunea Fox


Felix Brunea Fox, pe numele lui real Filip Brauner, a fost unul dintre cei mai apreciaţi reporter din perioada interbelică. El s-a remarcat prin reportajele pe care le-a publicat în publicaţii precum Dimineaţa şi Adevărul.

Alături de Geo Bogza a pus bazele reportajului românesc.

S-a născut pe 18 ianuarie 1898, la Bârlad, și a murit pe 12 iunie 1977, la București.


Iată ce-şi aminteşte Gheorghe Brătescu, jurnalist, despre Brunea Fox. “L-am cunoscut când eram copil. Pe atunci, Brunea obişnuia să vină în casa naşului meu, cu care el era prieten. Mai tîrziu, cînd eu însumi Gheorghe Brătescu am început să scriu, ne întâlneam deseori, „la un pahar“. Ne plăcea să mergem la o zahana, pe Batiştei, unde mîncam măruntaie şi beam vin bun. Sau la «Zisu», unde cînta Gică Petrescu. Lui Fifi – aşa-i spuneam lui Brunea – îi plăcea mult cum cînta Gică Petrescu. De-altfel, era un om plin de viaţă. Nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată trist. Nici măcar în anii în care nu i s-a mai dat voie să scrie. Spunea tot timpul glume şi îi plăcea uneori să vorbească în versuri sau să facă jocuri de cuvinte. Avea o inteligenţă despre care nu pot să-mi dau seama dacă era nativă sau cultivată… Mai tîrziu ne întîlneam la «Mărul de aur», un restaurant unde veneau mulţi jurnalişti ai vremii. Mi-a povestit odată cum a ajuns să scrie o serie întreagă de reportaje despre Petrică Lupu, cu povestea de la Maglavit. Se ducea împreună cu Samson Abramovici, cu care era prieten, să-şi vadă soţia care se afla la Călimăneşti, în staţiune. În compartiment se urcă la un moment dat un domn care s-a prezentat senatorul Vlădăreanu. Ei bine, domnul acesta le-a povestit celor doi că, într-un sat ar fi un ţăran care susţine că l-a văzut pe Dumnezeu. Brunea şi-a dat seama imediat că povestea poate fi un subiect mare, aşa că a schimbat trenul şi s-a dus direct la Maglavit. Acolo a vorbit şi cu preotul, şi cu Petrică Lupu, obţinînd promisiunea de exclusivitate din partea acestora. Aşa a început să scrie seria de reportaje «Omul care l-a văzut pe Dumnezeu». Şi a avut mare succes. La Maglavit era o adevărată isterie. Veneau oameni bolnavi, cu speranţa că se vor face bine. La Bucureşti se strîngeau fonduri ca să se construiască acolo o mînăstire – ceea ce nu s-a întîmplat! – şi pînă şi Fox, împreună cu Abramovici au tipărit nişte cărţi cu rugăciuni pe care le vindea la Maglavit un prieten de-al lui Fox, Manase Ştain. Mai era unul, Popescu CFR era poreclit, care organiza curse speciale cu trenul la Maglavit. Povestea de acolo a fost o afacere din care au profitat mulţi, inclusiv Brunea, care în perioada aceea şi-a cumpărat un apartament!“.


Printre cele mai cunoscute reportaje: „Cinci zile printre leproşi”, „Ali Kadri, «Sultanul» din Ada Kaleh” și „Trenul-fantomă”.