• Lumea in Stiri

Festivalul Trandafirilor si uleiul de Damasc


După un an fără vizitatori, oraşul Kazanlăk din Bulgaria a făcut primul pas înainte de celebrul Festival al Trandafirilor pe care îl organizează în primul weekend din luna iunie, și a organizat un Bal al Rozelor.


Oraşul Kazanlăk este cunoscut în toată lumea pentru vestita Vale a Trandafirilor şi pentru uleiul de trandafir care se extrage din specia Rosa Damascena (Trandafirul de Damasc), cu o aromă dulce şi puternică.


La Balul Rozelor s-au înscris 21 de tinere care și-au dorit coroana Oraşului Trandafirilor, într-o competiție organizată pentru prima dată la Muzeul Iskra şi Galeria de Artă.


Mult mai spectaculoasă se anunță competiția de la Festivalul Trandafirilor, cu o istorie care a început în anul 1903, cu un scop social: strângerea de fonduri pentru cetăţenii săraci din Kazanlak.

În anul 1915, organizatorii au adunat fonduri pentru combaterea tuberculozei, iar în anul 1935, sărbătoarea era marcată pe data de 11 mai, de Ziua Sfinţilor Fraţi Kiril şi Metodie

.

În micul oraș bulgăresc este și un Muzeu al Trandafirilor, unic în lume, care înlocuiește, de fapt, muzeul vechi, deschis în 1967.


În noua clădire de 1200 de metri pătrați sunt peste o mie de exponate permanente care vorbesc despre istoria producției de trandafir în Bulgaria, metoda de cultivare de 300 de ani a grădinilor de trandafiri, culesul de petale și extracția de ulei de trandafir sau apă de trandafir.


Douăzeci și patru de tipuri diferite de trandafiri sunt, de asemenea, afișate, și există o cameră pentru probe de mirosuri.


Valea Trandafirilor este în centrul Bulgariei, în jurul orașului Kazanlak, și este renumită pentru specia rară de trandafir care crește aici, folosită la mai multe produse tradiționale inclusiv la uleiul “attar of roses” exportat de bulgari pentru a fi folosit ca esență la fabricarea celor mai renumite parfumuri ale lumii.Trandafirii înfloresc de obicei în a doua parte a lunii mai și sunt culeși până la începutul lui iunie, când are loc de-acum celebrul Festival al trandafirilor.


Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir din lume.


Iar soiul din care se poate rafina uleiul, celebrul Trandafir de Damasc, se presupune că a fost adus în Bulgaria de un judecător turc stabilit la Kazanlak în secolul XIII. Are un parfum unic, dulce și foarte puternic, iar florile sunt întotdeauna roz. Uleiul se extrage din petale, fiind necesare 1000 de flori pentru a obține un gram de ulei. Pentru producția unui kilogram de ulei pur (attar) sunt necesare peste 5 tone de petale. Uleiul se vinde foarte scump, 10 grame costa 150 de euro.


Tradițional, pentru a nu distruge petalele fragile, se spune că florile sunt culese de sute de ani cu mâna de către fete tinere, iar această ceremonie ținută în iunie la finalul culesului este și o încoronare a muncii lor.


De la București până la Kazanlak sunt 280 de kilometri, drum via Ruse și Veliko Târnovo.


Dar, pentru că Festivalul a devenit o mare atracție, camerele trebuie rezervate din vreme. De la Veliko la Kazanlak se poate ajunge pe două drumuri diferite – unul prin Gabrovo, drum mai scurt și mult mai plin de serpentine și unul cu 25 de kilometri mai lung, dar ceva mai rapid.