• Lumea in Stiri

Fetița care nu zâmbea niciodată și 45 de ani de la prima notă de 10 din istoria gimnasticii/Video


Pe 18 iulie se împlinesc 45 de ani de la momentul în care Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria olimpică a gimnasticii, la Jocurile Olimpice de Vară din 1976, de la Montréal, după prestaţia perfectă de la paralele.


Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, dar a câștigat şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).


Acasă, în România, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.După ce și-a executat exercițiul perfect, s-a retras lângă antrenorii şi colegele ei, în aşteptarea notei. Pe tabela electronică a apărut 1.00, spre uimirea tuturor.


Béla Károlyi, antrenorul Nadiei, s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicaţii.


Un membru suedez al juriului, i-a arătat antrenorului cele zece degete ale mâinilor. În acel moment, crainicul anunţa că, pentru prima dată în istoria Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota 10.


Pentru o lume întreagă, competiția de la Montreal avea să rămână în istorie drept momentul în care românca Nadia Comăneci a atins perfecțiunea în gimnastica artistică,

dând peste cap tabela electronică a organizatorilor.


La vârsta de 14 ani, "fetița care nu zâmbea niciodată" a devenit prima gimnastă din lume notată cu 10 la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Nadia Comăneci a primit de șapte ori nota maximă, câștigând trei medalii de aur, la individual compus, paralele și bârnă.


Năcută pe 12 noiembrie 1961, la Onești, Nadia Comăneci a devenit cea mai tânără eroină pe vremea comunismului. Și acum, dacă întrebi un străin ce știe despre România, printre numele rostite va fi și cel al Nadiei Comăneci.193 views0 comments

Recent Posts

See All