• Lumea in Stiri

Fetița care nu zâmbea niciodată și 45 de ani de la prima notă de 10 din istoria gimnasticii/Video


Pe 18 iulie se împlinesc 45 de ani de la momentul în care Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria olimpică a gimnasticii, la Jocurile Olimpice de Vară din 1976, de la Montréal, după prestaţia perfectă de la paralele.


Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, dar a câștigat şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).


Acasă, în România, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.După ce și-a executat exercițiul perfect, s-a retras lângă antrenorii şi colegele ei, în aşteptarea notei. Pe tabela electronică a apărut 1.00, spre uimirea tuturor.


Béla Károlyi, antrenorul Nadiei, s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicaţii.


Un membru suedez al juriului, i-a arătat antrenorului cele zece degete ale mâinilor. În acel moment, crainicul anunţa că, pentru prima dată în istoria Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota 10.


Pentru o lume întreagă, competiția de la Montreal avea să rămână în istorie drept momentul în care românca Nadia Comăneci a atins perfecțiunea în gimnastica artistică,

dând peste cap tabela electronică a organizatorilor.


La vârsta de 14 ani, "fetița care nu zâmbea niciodată" a devenit prima gimnastă din lume notată cu 10 la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Nadia Comăneci a primit de șapte ori nota maximă, câștigând trei medalii de aur, la individual compus, paralele și bârnă.


Năcută pe 12 noiembrie 1961, la Onești, Nadia Comăneci a devenit cea mai tânără eroină pe vremea comunismului. Și acum, dacă întrebi un străin ce știe despre România, printre numele rostite va fi și cel al Nadiei Comăneci.192 views0 comments