• Lumea in Stiri

Filme din Kazahstan, gratuite, onlinePoate că nu ați văzut niciodată un film … kazah. Și poate că ar fi o experiență interesantă și o ocazie de a afla lucruri despre o țară mai puțin promovată și mai puțin cunoscută.


De 6 ani, Ambasada Republicii Kazahstan în România realizează un Festival de film kazah.


Anul acesta, a VI-a ediție a festivalului va fi organizată online, în perioada 16-18 martie 2021, și va prezenta trei capodopere ale cinematografiei kazahe.


Tomiris

Filmul are la bază povestea lui Herodot despre moartea regelui persan Cirus cel Mare în timpul războiului cu geţii mari, conduşi de regina stepei – legendara Tomiris. Este cea destinată să devină o luptătoare destoinică, să îndure moartea celor apropiaţi şi să unească triburile scite sub autoritatea ei.

Data: 16 MARTIE 2021 Online: 19:00 Durată: 195 min


Nucul / Zhangak Tal

“Nucul” este un film despre Aisulu şi Gabit, doi tineri îndragostiţi. Filmul surprinde aspecte din viaţa acestui cuplu şi a oamenilor din jurul lor ce trăiesc într-un sat izolat. E plin de căldură sufletească, compasiune şi umor.

Data: 17 MARTIE 2021 Online: 19:00 Durată: 81 min


Drumul spre casă / Doroga Domoy

Filmul relatează povestea unui kazah care a ales viaţa departe de ţara sa natală, dar care în cele din urmă realizează că principalul lucru în viaţa unei persoane este dragostea pentru patria şi familia sa. Lui Maksat, eroul filmului, îi place să trăiască şi să lucreze în Europa. Este microbiolog într-o companie mare şi conduce proiecte de anvergură. S-a obişnuit să-şi privească patria de la fereastra avionului, cu ocazia rarelor vizite şi călătorii de afaceri. Doar moartea bunicului său, care trăieşte izolat într-un sat îndepărtat, îi schimbă planurile.

Data proiecţiei: 18 MARTIE 2021 Online: 19:00 Durată: 90 min

Filmele pot fi văzute online, gratuit pe https://eventbook.ro/program/elvirepopesco
Despre Kazahstan

Istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală datează din vremurile în care triburile nomade populau regiunea, dar identitatea kazahă a apărut abia la începutul secolului al XV-lea.


Cultura kazahă a fost modelată de stilul de viaţă pastoral nomad, influenţele islamice şi turceşti, precum şi influenţele moderne (ruseşti şi chineze) jucând un rol în dezvoltarea sa.


În prezent, Republica Kazahstan este pe locul nouă ca mărime din lume, având o populaţie diversificată de peste 130 de grupuri etnice. Economia ţării este pe locul unu din Asia Centrală, deţinând 60% din PIB-ul regiunii. Capitala sa, Nur-Sultan, având peste 1 milion de locuitori, este unul dintre cele mai moderne oraşe din regiune şi găzduieşte multe clădiri futuriste proiectate de arhitecţi renumiţi.


17 views0 comments