• Lumea in Stiri

Filosoful Emil Cioran, personaj de benzi desenate


Nu putem trăi decât la Paris ” este numele unui volum apărut în Franța, al cărui personaj principal este filozoful şi scriitorul Emil Cioran.


Cartea reunește, de fapt, mai multe benzi desenate, realizate de Patrice Reytie, iar zecile de aforisme care le însoţesc, multe inedite, au fost descoperite de autor în arhivele Centrului Naţional al Cărţii.


Informația a fost făcută publică de ambasadorului României în Franţa, Luca Niculescu, printr-o postare pe Facebook.


Emil Cioran, personaj de benzi desenate. Zilele acestea a apărut în Franţa o BD despre celebrul filozof român, „devenit cel mai mare stilist al limbii franceze, după Paul Valéry”, după cum scrie în prefaţă. Îl vedem pe Cioran plimbându-se printr-un Paris gol (ce asemănare cu timpurile noastre!), un personaj delicat, fragil, gânditor şi, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries şi din Cartierul Latin în Père Lachaise. Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrarea unui aforism”, anunţă într-o postare pe Facebook ambasadorul României în Franţa Luca Niculescu.


„În muzică şi în poezie, tot ceea ce nu te sfâşie e inutil sau vulgar”, spune Emil Cioran în faţa unei bănci goale.


Sau, plimbându-se printr-un parc, afirmă: „Ne reîmpăcăm cu poezia de fiecare dată când nu ne putem gândi decât la noi înşine”.Ceva mai încolo, în timp ce coboară o scară , el spune: „Nici un muritor nu ar putea sta în picioare dacă nu s-ar crede centrul Universului”.


Pe unul dintre podurile Senei, uitându-se la fluviu, declară : „Omul a ajuns, în cele din urmă, într-un stadiu în care merită să dispară”.


Desenele lui Patrice Reytier sunt graţioase şi delicate, Cioran e îngândurat, aproape totdeauna singur printr-un Paris pustiu, de toamnă. Poartă deseori un impermeabil cu gulerul ridicat şi se plimbă, merge, bate la pas oraşul, e un fel de „ultim pieton” într-un Paris al anilor 60. Cartea conţine câteva zeci de aforisme şi – foarte interesant! – cele mai multe sunt inedite. Au fost descoperite de autor în arhivele Centrului Naţional al Cărţii. Nu îmi îngădui să traduc mai multe, mi-e teamă să nu le stric farmecul. Iar pe coperta a patra, într-unul dintre puţinele desene în care filozoful nu e singur, un dialog: „Nu putem trăi decât la Paris?”, îl întreabă interlocutorul, în faţă la Sacré-Cœur. „Da, răspunde Cioran, e locul ideal pentru a-ţi rata viaţa”, notează ambasadorul Luca Niculescu.


54 views0 comments