• Lumea in Stiri

Foști securiști cu certificat de revoluționar


16 persoane au rămas fără titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989" pentru că s-a dovedit că au fost colaboratori ai Securităţii.


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care le retrage celor 16 certificatul de revoluţionar.


În ultimii ani, la solicitarea Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari au fost retrase peste 200 de certificate, pentru acelaşi motiv: deţinătorii lor au fost informatori sau colaboratori ai Securităţii.


Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, spune că în primele zile ale Revoluției, aproape jumătate dintre cei care ieșiseră în stradă erau oameni ai Securității.


Așa se explică faptul că mulți dintre ei au primit certificate de revoluţionar.


Timp de 30 de ani, însă, "securiştii-revoluţionari " au beneficiat de toate drepturile oferite de lege: de la indemnizaţie, la transport gratuit, pensionare anticipată, prioritate la credite, locuinţe, burse, asistenţă medical şi juridică gratuită, scutire de taxe şi impozite, loc de veci şi aşa mai departe.


Potrivit lui Teodor Mărieș, ar trebui să le fie retrase toate drepturile iar statul va trebui să recupereze banii sau, după caz, terenurile pe care aceștia le-au primit de-a lungul anilor.


Corpul de control al prim-ministrului constata anul trecut nereguli incredibile: de la acordarea gratuită a unor abonamente de metrou, în orașe fără metrou, până la acordarea de certificate de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite" și la 30 de ani de la Revoluție. Nu se știe câți "revoluționari" sunt exact, nu există o bază de date, ci doar o estimare - 17.000.