• Lumea in Stiri

Fostul general de securitate Ion Mihai Pacepa a murit de COVID-19

Updated: Feb 16, 2021


Ion Mihai Pacepa, cel mai înalt în rang ofiţer de servicii secrete din blocul estic care a cerut vreodată azil politic în Statele Unite, a murit duminică, la vârsta de 92 de ani, din cauza COVID-19, potrivit publicistului american Ronald J. Rychlak, citat de de theepochtimes.com.


Născut la 28 octombrie 1928, fostul general Ion Mihai Pacepa a fost consilierul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Dezertarea sa, în 1978, la 3 luni după ce Nicolae Ceauşescu fusese primit la Washington de către Jimmy Carter, preşedintele SUA, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase poveşti din istoria spionajului românesc.


În 1978, generalul Ion Mihai Pacepa avea 50 de ani şi era consilierul personal pe probleme de Securitate al familiei Ceauşescu. În luna iulie a acelui an, dictatorul îl trimite pe Pacepa în Germania pentru a organiza un atentat asupra sediului Radio Europa Liberă.


Ajuns în Germania, la 26 iulie 1978, Pacepa ia legătura cu autorităţile americane şi cere azil politic în Statele Unite.


La 28 iulie 1978, generalul Pacepa era cazat la Hotelul Intercontinental din Koln. Reprezentantul ambasadei americane în Germania îi comunică: „Ieşiţi din hotel. O să vedeţi 100 de taxiuri care trec pe stradă. Suiţi-vă în oricare, toate sunt ale noastre!".


După ce s-a urcat în taxi, Pacepa a fost escortat de maşini cu girofar până la baza americană din Frankfurt, unde îl aştepta un avion Herculesc C 131. Pacepa a devenit cetăţean american şi a primit o nouă identitate.


În 1980, Securitatea a oferit un milion de dolari celebrului Carlos „Şacalul" pentru a-l asasina pe Pacepa, dar teroristul nu l-a putut identifica.

83 views0 comments