• Lumea in Stiri

Francezii au citit mai putin dar au scris mai mult in perioada pandemiei


Editurile din Franța se plâng din cauza volumului mare de texte primite, într-un context complicat şi mai mult de pandemia de COVID-19, în timp ce scriitorii aspiranţi au fost rugaţi să aştepte o perioadă înainte de a-şi expedia manuscrisele, scrie agenția de presă France Presse.

'Ţinând cont de circumstanţe excepţionale, vă cerem să amânaţi expedierea manuscriselor. Aveţi mereu grijă de voi şi vă dorim lecturi plăcute în continuare!', scrie pe site-ul editurii Gallimard, una dintre cele mai renumite edituri din Franţa. Recomandarea publicată la început de aprilie a fost distribuită şi pe contul de Twitter al editurii pariziene. Nu este sigur că va fi respectată de toţi scriitorii, dar pentru a-şi spori şansele de publicare, ar face bine să o respecte şi să aştepte.

Contextul nu este cel mai fericit pentru scriitorii necunoscuţi, care visează să devină la fel de apreciaţi ca Michel Houellebecq, sau ca Amelie Nothomb. Închiderea librăriilor în două etape anul trecut, în primăvară şi în toamnă, a însemnat amânarea multor lansări de carte, provocând un veritabil 'ambuteiaj' literar anul acesta.

Totuşi, editura Gallimard nu este 'avară' în privinţa romanelor de debut, care apar în celebra sa 'Collection Blanche': cinci la reluarea activităţii în ianuarie, două în martie, alte două în aprilie.

Cele 30 de manuscrise, primite în fiecare zi la sediul editurii din Strada Gaston-Gallimard, au crescut la 50 de aproape un an. 'Ţinem să acordăm aceeaşi atenţie tuturor manuscriselor pe care le primim şi să răspundem tuturor expeditorilor. Este o activitate considerabilă, care necesită minuţiozitate şi disponibilitate psihică. Pentru toate aceste motive am cerut suspendarea, doar pentru moment, a expedierii de manuscrise', a explicat una dintre reprezentantele editurii, Gabrielle Lecrivain.

Unele dintre editurile concurente au făcut aceeaşi recomandare în timpul primului lockdown din Franţa, în primăvara anului trecut.