• Lumea in Stiri

Franz Kafka-138 de ani de la nașterea scriitoruluiFranz Kafka (3 iulie 1883 - 3 iunie 1924) a fost un romancier și scriitor de nuvele ceh, considerat pe scară largă una dintre cele mai importante figuri literare ale secolului XX.


Kafka a lucrat ca avocat, iar meritul său literar a rămas, în mare parte, nerecunoscut în timpul scurtei sale vieți.


El a trimis doar câteva dintre piesele sale pentru publicare, iar cea mai mare parte a operei sale cunoscute a fost publicată postum de prietenul său, Max Brod.

Franz Kafka s-a născut în Praga, pe atunci parte a Boemiei în Imperiul Austro-Ungar, în 1883.

Kafka era un copil inteligent, ascultător și sensibil. Deși părinții lui vorbeau un dialect al germanului influențat de idiș și el vorbea bine cehă, limba maternă a lui Kafka și limba în care a ales să scrie era germană standard, mai mobilă social.

După absolvirea liceului german, a studiat dreptul, și-a luat doctoratul, a lucrat un an la tribunalul din orașul natal, apoi la o întreprindere italiană și în final ca avocat.

A părăsit rareori Praga, a călătorit în Italia, Germania, Franța și Elveția și a vizitat orașul Arad.

În 1909, Kafka a debutat literar cu o colecție de opt schițe (Contemplare), publicate în revista literară ,,Hyperion”, din München.
Dintre cele mai interesante, amintim ,,Pasagerul” (Der Fahrgast), imaginea unui om care meditează asupra incertitudinilor vieții sau ,,Vânzătorul” (Der Kaufmann), un personaj care se simte singur și înstrăinat de restul umanității, chiar dacă intră zilnic în contact cu ea.


Chiar și schița ,,Copacii” (Die Bäume), cu o lungime de doar patru fraze, exprimă un sens profund.

Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele: ,,Procesul”, ,,Castelul” și ,,America”,nuvela ,,Metamorfoza” sau povestirile ,,Verdictul”, ,,Colonia penitenciară”, ,,Un artist al foamei”, ,,Un medic de țară” și ,,Marele zid chinezesc”.

A întreținut, între 1912 și 1917, o corespondență asiduă cu Felice Bauer, cea care i-a fost de două ori logodnică, iar apoi, începând cu 1920, a corespondat cu Milena Jesenská, o cunoscută scriitoare cehă, care i-a tradus în cehește câteva povestiri.

Primele simptome ale tuberculozei lui Kafka au apărut în 1917, dar el a refuzat să se trateze într-un sanatoriu. Starea sănătății i s-a agravat și, începând cu 1922, nu a mai putut lucra. În ultimele luni ale vieții, a fost internat în sanatoriul din Kierling, lângă Viena.

A murit la 3 iunie 1924, în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și ale ultimei sale iubite, Dora Diamant.


Post-mortem, opera sa literară, rămasă în cea mai mare parte inedită, a fost publicată de Max Brod, prietenul și legatarul său testamentar, cel care a refuzat să ducă la îndeplinire rugămintea lui Kafka de a arde manuscrisele.

Franz Kafka a influențat scriitori precum Jorge Luis Borges, Albert Camus, Jean-Paul Sartre sau Gabriel García Márquez.


Publicul german l-a descoperit abia după episodul nazist, iar Cehia după relaxarea cenzurii comuniste din anii 60.


În multe limbi, cuvântul „kafkian” a ajuns să descrie o situație absurdă, coșmarescă și suprarealistă.

Andreea Coman, bibliotecar la Biblioteca Județeană I.A. Bassarabescu, Giurgiu

58 views0 comments