• Lumea in Stiri

Fred Astaire- Omul Zilei


Picioarele se mișcau fără niciun efort, parcă nici nu atingeau pământul, deși sunetul pantofilor de step era dovada ritmului precis, fără ezitare și fără duble. Așa a rescris povestea dansului și coregrafiei Fred Astaire. La fel cum a trăit, la superlativ.

Frederick Austerlitz, cel care avea să devină mai târziu Fred Astaire, s-a născut în urmă cu 122 de ani, în statul american Nebraska. A învățat, a dansat și a urcat pe scenă alături de sora lui, Adele. Împreună, Adele și Fred au avut o carieră dedicată musicalului timp de 27 de ani.

Căsătoria surorii lui, în 1932, a însemnat un nou început. Mai întâi alături de Ginger Rogers, într-un cuplu artistic care a devenit celebru pentru scenele nemaivăzute într-un musical, în care dansul nu mai era doar un spectacol. Dansatorii erau actori și își dădeau replicile în ritmul muzicii.

Film după film, în perioada anilor 1940- 1946, Fred Astaire revoluționa un gen cinematografic alături de Rita Hayworth, despre care a mărturisit, mai târziu, că a fost partenera sa preferată, Lucille Bremer, Judy Garland, Betty Hutton, Jane Powell, Cyd Charisse sau Barrie Chase.

După insuccesul din 1945, cu filmul lui Vincente Minnelli ''Yolanda and the Thief'', Fred Astaire a devenit nesigur și s-a gândit că era momentul să se retragă. A deschis, în 1947, o școală de dans, Fred Astaire Dance Studio și a devenit pasionat de cursele de cai.

Dar a revenit la Hollywood un an mai târziu, pentru a-l înlocui pe Gene Kelly în filmul ''Easter Parade'', iar apoi a jucat în ''The Barkleys of Broadway'', alături de Ginger Rogers pentru ultima oară.

De-a lungul unei cariere de 76 de ani, Fred Astaire a fost protagonistul a 31 de musicaluri, iar în 1981 a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră de Institutul American de Film.


29 views0 comments