• Lumea in Stiri

Frontiera Frantei cu Belgia a fost modificata de un agricultor


Un fermier belgian din localitatea Erquelinnes a mutat o piatră de hotar care cânărește 150 de kilograme pentru a-şi mări terenul și a modificat graniţa dintre Belgia şi Franţa cu peste doi metri.

Agricultorul a modificat o frontieră delimitată în anul 1920 prin Tratatul de la Courtrai, mărind puţin teritoriul belgian în dreptul localităţii sale, în detrimentul localității din țara vecină, Franţa, Bousignies-sur-Roc.


Modificarea graniței a fost sesizată de un grup de pasionaţi de istorie în timp ce parcurgeau traseul, orientându-se cu hărţi din epocă.


Piatră de hotar, inscripţionată cu anul 1819, a marcat delimitarea frontierei după înfrângerea lui Napoleon în anul 1815 în bătălia din localitatea belgiană Waterloo, înainte ca Belgia să se formeze ca stat în 1830.


Potrivit localnicilor, agricultorul a mutat piatra de hotar doar pentru a-și extinde terenul.

''A fost mutată limita din 1819, Belgia şi municipiul nostru s-au mărit. Evident că francezii nu vor fi de acord, va trebui să reaşezăm lucrurile la locul lor'', a scris pe Facebook primarul din Erquelinnes, David Lavaux, care s-a deplasat la faţa locului împreună cu o echipă a postului de televiziune francez TF1.


Autorităţile belgiene i-au cerut deja agricultorului să mute piatra de hotar înapoi, avertizându-l că altfel riscă să ajungă în instanţă.