• Lumea in Stiri

Furtul de câini, noua pandemie din Marea Britanie


Furtului de câini a explodat în Marea Britanie în timpul pandemiei de COVID-19, din cauza cererii mari generate în perioada de lockdown.


Pe site-ul DogLost, Wayne May îi ajută pe proprietarii de câini să-şi găsească animalele de companie pierdute sau furate. El a constatat o creştere cu aproximativ 250% a furturilor de câini de la începutul pandemiei.


Mari iubitori de câini, britanicii încearcă să depăşească singurătatea şi angoasa provocate de lockdown-urile dure şi lungi care s-au succedat în ţară, achiziţionându-şi un prieten patruped. Ceea ce a făcut ca prețurile să crească, la fel și lăcomia unora, care s-au gândit că pot câștiga niște bani din noua tendință.


Potrivit cifrelor de pe site-ul de anunţuri Pets4Homes, preţul mediu cerut din martie până în septembrie 2020 pentru un câine a fost de 1.883 lire sterline, adică peste 2.000 de euro, comparativ cu 888 lire sterline în aceeaşi perioadă a anului 2019. Mai mult, preţul unui pui din rase foarte solicitate, cum ar fi Bulldog sau Cavoodle, poate ajunge la 4.000 de lire sterline.Toată lumea pare să îşi dorească un câine. Drept dovadă, secţiunea de 'animale de companie' de pe site-ul al RSCPA, asociaţie britanică pentru protecţia animalelor, a adunat 40 de milioane de vizualizări între sfârşitul lunii martie şi sfârşitul lunii decembrie, faţă de doar 27 de milioane de vizualizări în aceeaşi perioadă în 2019.


'Pentru că a existat o cerere atât de mare, în special pentru pui, am văzut oameni care încercau să răspundă acestei cereri acţionând ilegal', spune Sam Gaines, unul dintre responsabilii RSPCA intervievaţi de AFP.


'Spre exemplu, am constatat o creştere a numărului de pui proveniţi din străinătate şi suntem extrem de îngrijoraţi cu privire la modul în care puii sunt crescuţi în afara Regatului Unit şi la călătoriile extrem de lungi pe care trebuie să le îndure pentru a ajunge în această ţară', a povestit el.Dincolo de reţelele organizate, hoţii sunt interesaţi de câinii pe care îi pot fura cu uşurinţă.


'Este mai profitabil să fii hoţ de câini decât traficant de droguri în momentul de faţă în Marea Britanie. Dacă eşti prins furând un câine, poţi primi o amendă ridicolă, de 200-250 de lire sterline. Bandele de infractori sunt dispuse să-şi asume riscul pentru o astfel de sumă', explică Wayne May, care colaborează cu poliţia britanică.

13 views0 comments