• Lumea in Stiri

Gaudi, Arhitectul lui Dumnezeu. 169 de ani de la naștere


S-a născut la 25 iunie 1852, la Reus după unii biografi şi la Riudoms după alţii. Provenea dintr-o familie de fabricanţi de cazane, fapt care i-a permis tânărului Antoni Gaudí, care îşi ajuta tatăl şi bunicul în atelier, să dobândească o abilitate specială în aprecierea spaţiului şi volumului.

Imaginația lui Gaudi s-a dezvoltat în copilărie când, din cauza unor probleme reumatice, nu avea voie să se joace cu alți copii și era transportat până la școală călare pe măgar. Își petrecea timpul singur, observând animalele, plantele și pietrele din jurul casei. Medicii i-au recomandat o dietă vegetariană și plimbări, indicații pe care le-a respectat până la finalul vieții.

În copilărie, desenele lui Gaudi erau folosite pentru ziarul școlii și pentru spectacolele de teatru pe care le puneau în scenă.

În anul 1870 s-a mutat la Barcelona pentru a studia arhitectura în timp ce ocupa diverse slujbe care i-au permis să-şi plătească studiile.

Odată obţinută diploma de arhitect, Antoni Gaudí s-a stabilit singur într-un birou din Carrer del Call, în Barcelona, de unde, cu o mare dedicaţie, a început opera sa arhitecturală, dintre care o mare parte este inclusă în Patrimoniul Mondial.


Eusebi Güell, un industriaş bogat, este cel care l-a sprijinit pe Antoni Gaudi în carieră, arhitectul concepând pentru acesta Palau Güell (1889), un edificiu care în prezent este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO.


Tot în patrimoniul UNESCO sunt înscrise şi Casa Milà, ridicată în 1907, şi parcul Güell, amenajat între anii 1900 şi 1914.
În mod curios, splendoarea arhitecturii gaudiniene a coincis, dintr-o decizie personală a arhitectului, cu retragerea acestuia din lume. Gaudí, care în tinereţe a avut o viaţă socială şi culturală intensă, a trecut de la imaginea unui tânăr dandy la neglijarea aspectului personal. Mânca frugal şi a căpătat un aer mistic şi religios.


A fost afectat de moartea tatălui, a nepoatei, a asistentului sâu și a câtorva prieteni apropiați și se refugiase pe șantierul de la Sagrada Familia unde își mutase dormitorul. Se îmbrăca neglijent, precum un cersetor iar acest lucru i-a fost fatal.

Antoni Gaudí a murit pe 10 iunie 1926, la câteva zile după ce a fost lovit de un tramvai în timp ce se îndrepta, ca în fiecare seară, spre Sagrada Familia .

În urma accidentului, şi-a pierdut cunoştinţa şi nimeni nu a recunoscut în omul care nu avea acte de identitate pe celebrul arhitect. A fost dus la spitalul Santa Cruz, unde a fost recunoscut ulterior de preotul de la Sagrada.A fost înmormântat două zile mai târziu în cripta bisericii pe care o construia, în urma unei ceremonii la care au participat o mulţime de oameni: majoritatea locuitorilor Barcelonei au venit să-şi ia rămas bun de la el.


Catedrala Sagrada Familia (Sfânta Familie), operă - încă neterminată - a arhitectului Antoni Gaudi (1852-1926), reprezintă una dintre emblemele oraşului Barcelona din Spania. Edificiul a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2005. Proiectul nu i-a aparţinut de la început lui Antoni Gaudi, alt arhitect, anume Francisco de Paula del Villar y Lozano, fiind însărcinat să-l realizeze. Acesta a proiectat o catedrală neo-gotică şi a condus lucrările de construcţie care au fost începute în anul 1882. Un an mai târziu, arhitectul modernist Antoni Gaudi a preluat conducerea proiectului. Gaudi nu a rămas fidel planurilor originale, schimbând aproape complet forma clădirii.


Astfel, timp de 43 de ani, Gaudi a adăugat structurii gotice iniţiale improvizaţii bizare şi turnuri.
Proiectul lui Gaudi conţine 18 turnuri dedicate celor 12 apostoli, patru evanghelişti, lui Iisus şi Fecioarei Maria şi include elemente moderniste, de Art Nouveau precum şi gotice tradiţionale. Când Antoni Gaudi a murit, în anul 1926, erau gata doar o faţadă (cea a Naşterii), un turn, absida şi cripta. După moartea lui Gaudi, lucrările la catedrala Sagrada Familia au avansat greoi datorită fondurilor precare şi a războiului civil din Spania.

Lucrările au fost reluate în 1950. Proiectului lui Gaudi i-au fost adăugate ulterior câteva elemente stilistice noi.


Construcţia catedralei Sagrada Familia este prevăzută să fie finalizată în 2026, cu ocazia centenarului morţii lui Gaudi. De altfel, catedrala adăposteşte şi cripta unde este înmormântat celebrul arhitect. Sagrada Familia este unul dintre cele mai vizitate monumente din Barcelona. În 2017, spre exemplu, aceasta a fost vizitată de aproximativ 4,5 milioane de turişti.

196 views0 comments