• Lumea in Stiri

Ghiocei sub zapada britanica


de Ana Perescu, jurnalist la LondraBate un vânt de iarnă aspră prin Regatul Unit al Marii Britanii și, lucru cu totul neobișnuit, avem și zăpadă.


În multe locuri e doar o pudră albă înghețată bocnă și spulberată de rafale sau o prezență temporară peste care cade apoi o ploaie rece și nemiloasă.


N-am văzut prea mulți oameni de zăpadă, dar eu locuiesc în sud, aici zăpadă a fost puțină și nu prea folositoare.


Cei din nord, din comitatul Yorkshire de pildă, au avut parte de o zăpadă ceva mai afânată cu care s-au jucat în fel și chip.


Cineva din Yorkshire îmi spunea în dimineața asta că e “very cold ‘n frosty” (foarte frig și inghetatat) și sunt sigură că mi-ar fi spus mai multe dacă insistam, britanicii au un talent unic de a descrie vremea (poate unde e așa de schimbătoare).


Ei folosesc adesea expresii precum “black ice”, adică “gheata neagra”, ceea ce poate părea un paradox, dar e un paradox pe care atât tu cât și mașina ta pot aluneca rău de tot.


Sigur, gheața nu e neagră, e transparentă ca orice gheață, dar e pe carosabil și pare neagră rău.


În multe locuri din nord e neobișnuit de frig.


În Scoția au fost -23 de grade, cea mai joasa temperatura înregistrată în UK în ultimii 25 de ani. Sudul e însă mai ferit.


Realitatea e că în Regatul Unit a existat dintodeauna acest “north-south divide” (clivajul nord-sud), chiar și în materie de vreme.


Cei din Devon, un comitat cu multă ieșire la mare, n-au văzut zăpadă de mulți ani iar anul acesta au văzut câțiva fulgi.Am rugat pe cineva din Devon să îmi trimiță poze și am primit ghiocei.


Senzația de frig e fară îndoială accentuata dramatic de restricțiile legatate de pandemie.


Suntem în lockdown de săptămâni bune (e al treilea de la începerea pandemiei), multe magazine sunt închise, pub-urile au tras obloanele, restaurantele își vând scaunele și se transforma în take away.


Mulți oameni fie lucrează de acasă fie beneficiază de o schema guvernamentala prin care primesc o parte din salariu chiar daca nu lucrează.


Cei care merg la lucru sunt cei care chiar nu au de ales.


Vacantele sunt suspendate, deplasările limitate. Toată lumea așteaptă să vadă rezultatele campaniei de vaccinare inițiate de guvernul Johnson. Pe baza rezultatelor actuale, campania pare a fi un real succes – au fost făcute aproape 12 milioane de doze.


Guvernul britanic a ales să lase 12 săptămâni între prima doză și rapel, drept urmare putem bănui că au fost vaccinați aproape 12 milioane de oameni sau pe aproape.


Cazurile au scăzut mult, de la peste 60 de mii pe zi acum o lună de zile, la aproximativ 15 mii acum.


Sigur, cazurile sunt încă multe și spitalele fac față cu greu, dar e limpede că restricțiile combinate cu campania de vaccinare au început să dea rezultate.


Ca întotdeauna în momente de răstriște, țara își găsește forță în optimism și solidaritate.


Inițiative precum aceea de aplauda personalul medical o dată pe săptămână în stradă au ținut optimismul la cote înalte în prima parte a anului trecut.


Gestul a fost repetat anul acesta când căpitanul Sir Tom Moore, cel care a strâns sume record pentru NHS mergând cu cadrul în jurul grădinii, a decedat la vârstă de 100 de ani.


Mai e însă și situația economică care dă tuturor fiori pe șira spinării.


Una dintre primele știri pe BBC spune că economia britanică s-a contractat cu aproape 10 la sută anul trecut.


Dar, citind mai departe, se pare că avem totuși motive de optimism.


Cifrele arată că economia britanică va evita un scenariu de nedorit, acela de „double-dip recession”, adică o dubla recesiune.


În decembrie anul trecut, când restricțiile au fost ridicate temporar, economia a crescut cu 1.2 la sută, ceea ce dovedește că apetitul britanicilor pentru consum e neschimbat.


Putem spera că, atunci când restricțiile vor fi iar ridicate, oamenii vor regăsi plăcerea de a lua cu asalt magazinele, restaurantele și pub-urile – sau cel puțin așa își face planuri guvernul.


În UK e acum frig, într-adevăr. Mulți stăm în case și ne trăim viața cu ochii în ecranele televizoarelor și ale computerelor.


Dar frigul nu va dura pentru totdeauna.


Așteptăm toți o primăvară frumoasă și o vară în care pandemia să fie sub control.
Fotografii făcute în Baildon (West Yorkshire), Aldershot, (Hampshire) si Exmouth (Devon).

119 views0 comments