• Lumea in Stiri

Giuseppe Verdi- Omul zilei


În Italia, la Milano, sunt marcați astăzi, 27 ianuarie, 120 de ani de la moartea compozitorului Giuseppe Verdi.

Născut lângă Busseto într-o familie de provincie cu mijloace moderate, Giuseppe Verdi a primit educație muzicală cu ajutorul unui patron local. A ajuns să domine scena operei italiene după epoca lui Vincenzo Bellini , Gaetano Donizetti și Gioachino Rossini, ale cărui opere l-au influențat semnificativ.

În 1839 debutează la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio, obținând un oarecare succes, umbrit însă în 1840 de moartea soției, Margherita, apoi și a celor doi copii. Îndurerat de aceste pierderi, Verdi se reculege și își continuă activitatea componistică cu opera Un giorno di regno, care înregistrează însă un fiasco total. Descurajat, se gândea deja să abandoneze muzica, dar numai doi ani mai târziu, în 1842, obține la Scala un succes triumfal cu opera Nabucco, datorat în parte și interpretării magnifice a sopranei Giuseppina Strepponi, care avea să-l însoțească până către sfârșitul vieții.

Începe o perioadă în care Verdi muncește “ca un ocnaș”, cum spunea el însuși, pentru a satisface cererile diverselor teatre de operă din Italia. Între anii 1843 și 1850 compune într-un ritm susținut 13 opere, printre care I Lombardi alla prima crociata (Lombarzii), Ernani, I due Foscari, Macbeth și Luisa Miller. Tot în acest timp ia naștere relația sa cu Giuseppina Strepponi.

În 1848 se mută la Paris, iar din 1851 până în 1853, compune una după alta trei capodopere, cunoscute sub numele de “Trilogia populară”: Rigoletto, Il Trovatore și La Traviata, la care se mai adaugă și I vespri siciliani (Vecerniile siciliene). Succesul acestor opere a fost de nedescris.

A fot momentul în care Verdi s-a stabilit, împreună cu Giuseppina Strepponi, la proprietatea “Sant’Agata” din Busseto, unde va locui cea mai mare parte a timpului.


Din 1861, Verdi s-a implicat și în activitatea politică din Italia. Numele lui devenise simbolul mișcării de eliberare a nordului Italiei de sub dominația austriacă, sub conducerea dinastiei de Savoia (V.E.R.D.I. = Vittorio Emanuele Re DItalia = Victor Emanuel, regele Italiei).


În 1874 a fost numit senator în parlamentul italian, dar nu și-întrerupt activitatea muzicală. În acest context apare opera La forza del destino („Forța destinului”) și Messa di Requiem, celebrată în 1873 la moartea scriitorului Alessandro Manzoni.

Iar celebra operă Aida o compune pentru festivitățile organizate la deschiderea Canalului de Suez în 1869.

Un an mai târziu compune capodopera sa, Otello, iar în 1893, la vârsta de 80 de ani, inspirat de Shakespeare, compune opera buffă Falstaff. După ce în 1897 moare soția lui, Giuseppina, Giuseppe Verdi se stinge din viață la Milano, la 27 ianuarie 1901.