• Lumea in Stiri

Goran Bregovič- Omul zilei/FOTO+ VIDEO''Nu pot rezolva toate problemele legate de romi, dar suntem pe cale de a înfiinţa o fundaţie care îi va ajuta pe romi să fie dornici să se înscrie în şcolile de muzică'', spunea Goran Brecovic într-un interviu acordat la înființarea fundației pe care a creat-o, Gorica, pentru sprijinirea romilor talentaţi din Bosnia.

Se întâmpla în 2013, la scurt timp după lansarea albumului ''Şampanie pentru ţigani'', un omagiu adus ''marilor gitani''.

Născut la Sarajevo în 22 martie 1950, Goran Bregovič explica atunci că fundația, denumită Goran după numele unui cartier ţigănesc, urma să suțină tocmai acești copii nedreptățiți, în condițiile în care datele Organizației Națiunilor Unite arată că rata de școlarizare pentru copiii romi este de numai 20 % în Bosnia.

''De secole, romii au lăsat urme magnifice în cultura europeană. Nu există nici un compozitor serios, de la Beethoven la Liszt, care să nu fi scris câte ceva sub influenţa muzicii ţigăneşti. Şi ei, în tot acest timp, n-au avut parte împreună cu noi decât de suferinţe'', spunea Goran Bregovič, la rândul lui inspirit de muzica tradițională și ritmurile balcanice.

Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni din Balcani, Goran Bregović a înființat, la doar șaisperezce ani, trupa Bijelo Dugme, care avea să devină una dintre cele mai populare formații rock din Europa.

În 1975, când se pregătea pentru cariera de profesor, Goran Bregović a devenit idolul tinerilor şi cel mai important star rock al ţării sale. S-a retras din Bielo Dugme în anii ’90, după 13 albume vândute în 6 milioane de exemplare. Epoca rock se încheia și Goran Bregovic a început să cultive stilul care l-a făcut cunoscut în întreaga lume: o combinaţie de ritmuri tradiţionale balcanice, cu sonorităţi rock.

A început și colaborare cu regizorul Emir Kusturica, pentru care a compus coloana sonoră la ”Dom Za Vesanje” (”Time of the Gypsies” – 1988), ”Arizona Dream” (1993), ”Underground” (1995), ”Crna macka, beli macor” (”Black cat, white cat” – 1998).Goran Bregović a lansat peste 50 de albume de muzică, inclusiv şase compilaţii şi a compus 12 coloane sonore pentru film şi peste 40 de partituri de film, ca artist solo, potrivit thefamouspeople.com. Muzica, filmele și concertele live i-au adus un succes ce a depășit, de mult, granițele regiunii care l-a inspirit: Balcanii.