• Lumea in Stiri

Grecia incepe sa emita de vineri certificate digitale de vaccinareGrecia începe să emită de vineri certificate digitale de vaccinare pentru cetăţenii cărora li s-au administrat ambele doze de vaccin împotriva COVID-19.

„Întregul proces, de la programarea pentru prima doză până la emiterea certificatului, este gestionat digital. Certificatul digital este sigur, nu poate fi falsificat şi poartă o semnătură digitală”, a spus ministrul pentru guvernanţă digitală, Kyriakos Pierrakakis, citat ANA.

Grecia a propus în luna ianuarie un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru relaxarea călăttoriilor. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Ideea paşaportului de vaccinare a prins contur de multă vreme şi este agreată mai ales în ţările care se bazează foarte mult pe turism.


Grecia s-a numărat printre primele state care au cerut ca această măsură să fie analizată şi cât mai repede adoptată.


Asta s-a întâmplat chiar luna trecută, când oficialii greci au cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE.


În afară de asta, Grecia a semnat deja un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.


Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”.


Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.


Totuși, mai multe țări europene, printre care și România, s-au opus unei astfel de propuneri, pentru că ar îngrădi libertatea de mișcare.

677 views0 comments