• Lumea in Stiri

Gusturile Paștelui, demonstrație de gătit la Muzeul Astra


Muzeul ASTRA din Sibiu organizează, luni şi marţi, prima ediţie a evenimentului "Gusturile Paştelui", o activitate cu specific gastronomic dedicată sărbătorilor pascale.


"Gusturile Paştelui" va avea loc la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, începând cu ora 12,00.


Bucătarii - gospodari din Mărginimea Sibiului - vor pregăti preparate tradiţionale după următorul program: luni - ciorbă de miel, iar bonus - ouă roşii, tocăniţă de miel; marţi - tocăniţă de miel, ouă roşii şi pâine de casă la cuptor.


Bucatele pot fi degustate începând cu ora 12,00 şi până la epuizarea lor.

"În a doua şi a treia zi de Paşti, vă aşteptăm în Muzeul în aer liber, la Târgul de ţară, unde pregătim ateliere culinare începând cu miezul zilei: luni vom prepara ciorba de miel cu măcriş şi tocană de miel, iar marţi tocană de miel alături de pâine coaptă pe vatra cuptorului. Tradiţia ne spune că în dimineaţa de Paşti se gusta şi drob, alături de pâine şi ceapă verde, iar gospodina punea la foc celelalte preparate specifice sărbătorii făcute toate din miel, simbol al sacrificiului Mielului lui Dumnezeu: ciorba acră, cu mai multă albitură, în care se punea la sfârşit măcriş pentru acrire şi oţet de la tarhon, alături de frunze de leuştean şi pătrunjel; tocăniţa de miel, servită imediat ce era gata preparată, alături de mămăligă aburindă. Ţăranii din satele de munte ale Sibiului spun că savoarea inconfundabilă a ciorbei de miel este dată de ingredientul minune - măcrişul acrişor -, cules, din munte, de la aer curat. Preparatul dulce al sărbătorilor mari a fost şi încă este cozonacul cu nucă, cu mac sau cu stafide; alături de acesta se aflau hencleşele sau pasca cu smântână dulce şi ouă", spune Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, într-un comunicat de presă.


Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorităţi pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2,.

Recent Posts

See All