• Lumea in Stiri

Hai cu bicicleta prin alte timpuri


Te-ai întrebat vreodată cum și când a apărut bicicleta? Ca fiecare lucru are o istorie interesantă.


De vineri, 5 martie, poți să o vezi la Muzeul Municipiului Bucuresti în fotografii din arhive și să o afli din explicațiile interesante care le vor însoți.

Cu bicicleta prin alte timpuri” este o expoziție dedicată pasionaților de biciclete dar și curioșilor, celor care vor să afle lucruri noi.


Ana Iacob, muzeograf, poveștește că nevoia oamenilor de a se deplasa pe anumite distanțe folosind forța proprie, dar mult mai rapid ca mersul pe jos, a favorizat, spre sfârșitul secolului al 18-lea și începutul celui de-al 19-lea, apariția unui nou mijloc de transport, ce în timp avea să devină bicicleta de azi.


La început a fost ceea ce se cheama „mașină pentru alergat”.


Era din lemn, a fost brevetată în 1818, nu avea sistem de direcție și frânarea, nici pedale. Propulsarea dispozitivului era dată de împingerea alternativă cu picioarele în pământ până la velociped.


Pentru a fi mai rezistente, „bicicletele” încep să fie confecționate din metal. Iar, pentru mărirea vitezei de deplasare, roata din față devine mult mai mare comparativ cu cea din spate.


Astfel, o rotație a pedalelor permitea deplasarea pe o distanță mai mare într-un timp scurt și cu un efort mai mic. Însă aceste modele erau destul de incomode și chiar periculoase.


În timp, bicicleta devine și confortabilă când își schimbă din nou designul, cele două roți având aceeași mărime. Pedalele nu mai sunt prinse pe roata din față, ci devin parte a unui sistem de transmisie prin lanț.

Însă, odată cu creșterea în popularitate a automobilelor – spune muzeograful Ana Iacob - interesul general pentru bicicletă a scăzut.


A devenit din nou atractivă, când oamenii au realizat că bicicleta este, de fapt, un mijloc de transport nepoluant și ieftin. S-a întâmplat la jumătatea secolului XX, odată cu creșterea aglomerației pe străzi și șosele.


În întreaga lume, sunt fabricate și vândute acum milioane de biciclete cu numeroase opțiuni legate de tehnologii avansate, materiale, viteze, frâne, forma șeii sau curbura ghidonului.


Expoziția prezintă o colecție de fotografii impresionante deținute de Muzeului Municipiului București și prezentarea unor imagini spectaculoase și inedite, alături de exponate rare.


Expozitia va putea fi vizitata in perioada 5 martie – 30 mai 2021 la Palatul Sutu de pe strada Bd.Ion C.Bratianu, nr.2.

40 views0 comments