• Lumea in Stiri

„Hai la Rudaria!” Cum poate fi pus in valoare unul din putinele locuri cu mori de apa din Romania


Un nou proiect de punere în valoare a morilor de apă de la Rudăria (Eftimie Murgu) este organizat de Asociație Acasă în Banat împreună cu Fundația Orange.


Va fi realizat un traseu al morilor, în încercarea de a face satul morilor de apă o destinație turistică mult mai atractivă.


De asemenea, în cadrul proiectului va fi creat şi un brand: „produs la Rudăria”, iar localnicii vor fi încurajaţi să comercializeze făină produsă la morile de la Rudăria.


În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor fi organizate trei acţiuni cu voluntari, care vor face curățenie în albia râului, lucrări de întreţinere la morile de apă, vor monta indicatoare și vor participa la ateliere de morărit şi panificaţie, dar și de ghidaj touristic.


Voluntarii care vor să se înscrie pentru acţiunea de la Rudăria o pot face aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSctM4z4zDyzgvPjDI835w7WBsLeUNIXdlN9U5NhYdGZIqalFg/viewform

Foto: Acasa in Banat

" Astăzi, turiştii vizitează doar şase-şapte dintre cele 22 mori pentru că nu ştiu cum să ajungă la celelalte. Stau o oră - două, după care urcă în maşini şi pleacă. Noi ne propunem să introducem toate cele 22 de mori în circuit, să oferim posibilitatea turiştilor să le viziteze pe toate, să facă drumeţii pe jos sau cu bicicleta, să descopere satul şi oamenii, să cumpere produsele locului şi să aibă toate motivele să rămână peste noapte la pensiunile din sat", a declarat, preşedintele Asociaţiei "Acasă în Banat", Radu Trifan.


În cadrul proiectului "Hai la Rudăria!" vor fi organizate trei acţiuni cu voluntari, prima fiind programată în perioada 14 – 16 mai, la Eftimie Murgu.


Asociaţia "Acasă în Banat" a identificat 243 de mori în spaţiul cărăşean, dintre care 82 sunt folosite în mod curent, 47 sunt oprite, de cele mai multe ori din cauza lipsei apei, dar au toate mecanismele funcţionale şi sunt în stare bună de conservare şi 114 nefuncţionale.


Multe dintre cele 47 de mori oprite ar putea fi repuse în funcţiune cu un efort financiar redus din partea autorităţilor sau a comunităţii locale. În ceea ce priveşte morile de apă nefuncţionale, unele dintre ele mai au doar fundaţia şi piatra de moară, mecanismele nu merg, altora li s-a dat foc.


Cele mai multe mori se află în zona Cornereva - 32, cele mai valoroase din punctul de vedere al arhitecturii, la Topleţ, iar printre cele mai vechi sunt cele de la Şopotu Nou şi Şopotu Vechi, care au în jur de 200 de ani vechime.


Puteți citi mai multe aici: https://www.lumeainstiri.com/post/muzeul-viu-din-banatul-montan-tara-morilor-de-apa-de-la-rudaria