• Lumea in Stiri

Iarba care poartă numele zeiței vânătorii. Nu ar trebui să lipsească din nicio casă

Doina Crețu, jurnalist specializat în Sănătate


Pentru că tocmai a fost Izvorul Tămăduirii, vă amintesc de puterile tămăduitoare ale unei plante care şi-a legat numele de luna mai.


Dar, pe cât este de dulce luna mai, pe atât de amară este planta. Despre pelinul de mai vă vorbesc.


Creşte la orice margine de drum în zona de câmpie. Este o plantă ierboasă de culore verde albăstruie, cu aspect modest şi prăfoşat dar de o vitalitate extraordinară.


Nu-i pasă de arşiţă sau pământ sărac, pare să se hrăneasca numai cu soare şi, la lumina lui, risipeşte cu generozitate o aromă amară. De altfel, în medicina populară românească, pelinul are un loc privilegiat, fiind considerat plantă magică, cu simbol solar, care alungă spiritele rele, curăţă trupul de impurităţi și îi redă vigoarea și vioiciunea.


De secole, acest ceai a fost folosit ca tonic cu proprietăţi antiseptice, antispastice şi vermifuge.


Este printre cele mai puternice plante folosite în fitoterapie, la ora actuală, având efecte complexe.


Pelinul este cel mai puternic tonic amar de la noi. În industrie, planta este folosită la prepararea vinului, a vermutului și a lichiorului de absint.


Virtuțile ceaiului de pelin erau cunoscute de greci încă din antichitate. Această iarbă amară chiar poartă numele zeiţei vânătorii, Artemis.Denumirea sa ştiinţifică este Artemisia absinthus. Creşte în special în Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. Pelinul are şi proprietăţi halucinogene. Se pare că Hemingway şi Van Gogh datorează o parte a creativităţii lor viziunilor provocate de absint, băutură alcoolică, pe bază de pelin, mult apreciată de artişti. Ca remediu de sănătate, tocmai uleiul eteric pe care-l conține, îi conferă efecte vindecătoare. Substanțele amare din componența sa intensifică foarte mult procesul de eliminare a toxinelor din organism.


Pelinul acționează ca stimulent puternic al digestiei, reglează activitatea hormonală, este detoxifiant şi este printre cele mai eficiente plante folosite contra viermilor intestinali și paraziților digestivi.


Dacă ar fi să amintim doar capacitatea sa de a stimula apetitul şi de a elimina stările de slăbiciune în convalescenţă, capacitatea de a reduce febra, dar şi de a ne scăpa de indigestie și ar fi suficient ca să ne convingă să avem această plantă în farmacia casei.


Dar atenție: în exces, pelinul e toxic, dă greaţă, agitație, halucinații, pierderea cunoștinței, iar abuzul de băuturi de pelin duce la tulburări psihice. Tratamentul cu pelin nu va fi mai lung de două săptămâni.

Pelinul este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează și bolnavilor foarte slăbiți.

Mâine vă scriu câteva forme de preparare a leacurilor pe bază de pelin.