• Lumea in Stiri

Iarna a durat o saptamana in Amsterdam / Galerie Foto


de Liliana Simionescu

Începutul lui februarie a adus în vestul Europei o furtună de zăpadă care, deși a dat peste cap o parte din transporturi, a adus și multă bucurie printre locuitorii unor orașe din Olanda, țară aflată în lockdown de mai bine de două luni.


Timp de o săptămână, am putut simți că e iarnă și în lipsă de alte motive de distracție, locuitorii Amsterdamului au început prima zi de zăpadă cu o petrecere de celebrarea iernii pe o stradă, unde un DJ local obinuiește să pună muzică din balcon.Unii și-au scos săniile și schiurile, alții pur și simplu au ieșit la plimbări prin viscol pentru că mersul a devenit singura ”distracție” de pandemie, mai ales a celor care locuiesc în oraș.

Nici viscolul, nici zăpada nu i-a împiedicat pe olandezi să își folosească biciletele pe pistele înghețate sau să facă jogging în parc.


Câteva imagini video surprinse de un artist local, arată frumusețea, dar și unicitatea iernii acesteia, căci sunt probabil zeci de ani de când acest oraș port nu a mai fost atât de gol și liniștit.Prima săptămână de iarnă amsterdameză s-a încheiat în a șasea zi cu un îngheț mult așteptat de pasionații de patinaj.


Primăria Amsterdamului a decis să închidă ecluzele unor canale pentru a se putea forma gheața.


De câteva zile, temperaturile au variat între -5 și -10 grade Celsius, astfel s-a format o pojghiță ce a permis doar unor curajoși, care probabil că s-au ales și cu o amendă, să patineze pe canalele semi-înghețate.


Fotograful @dutchie a postat pe pagina lui de Instagram un filmuleț și o serie de poze cu câțiva patinatori.

În mai multe orașe, autoritățile au fost nevoite să intervină și să îi avertizeze pe patinatorii care s-au aventurat pe lacurile și canalele nu foarte înghețate.


Peste 400 de persoane, au fost scoase de pe gheață de poliție, în orașul Zeedijk, potrivit NL Times.


În următoarele zile, temperaturile revin la normalul ultimilor ani, adică peste zero grade Celsius, ceea ce înseamnă că pentru locuitorii Amsterdamului iarna ”clasică”, cu zăpadă și îngheț, a durat doar o săptămână în 2021.


Liliana Simionescu este fost jurnalist BBC și RFI și locuiește de câțiva ani la AmsterdamMai multe fotografii din Amsterdam din săptămâna 7-13 februarie 2021:
103 views0 comments