• Lumea in Stiri

Iarna in Mica Siberie

Updated: Feb 17


Mai mult sau mai puțin mecanizat, toată lumea dă zăpada.


Din Statele Unite și până la Moscova, din Germania până în Grecia și din Danemarca până în România...a nins din belșug.


Nu că ar fi ceva neobișnuit, dar parcă prea a luat pe sus Texasul și a troienit însorita Grecie.

Cu minime istorice, spun americanii, cantități de zăpadă record, spun rușii, iarna geroasă pare să fi ocolit tocmai unul dintre polii frigului din România.

Este vorba despre localitatea unde se spune că până și râul Buzău s-a-ntors din drum din cauza frigului .

Dar, cum nu e ger să crape pietrele, ca-n alți ani, vă propunem o scurtă vizită prin Întorsura Buzăului.

Un loc în care oamenii, obişnuiţi cu temperaturile iernii care, în mod normal, coboară sub minus 20 de grade, ba chiar și sub minus 30 de grade, și-au adaptat viața gerurilor lungi şi verilor uscate.

Giruetele stației meteo, înființată în anul 1939, nu se mai văd deloc.


Nu din cauza zăpezii, ci pentru că acum totul este automatizat.


Doar zăpada mai scârțâie când meteorologii se duc să verifice termometrele.


Temperaturile de anul acesta nu s-au apropiat nici pe departe de minimele care au adus renumele Micii Siberii de România.

Cum a fost, de exemplu, în februarie 2005, când aici se înregistrau minus 36 de grade.

Și atunci, și acum, oamenii micului oraș din centrul țării, traversat de șoseaua asfaltată și Buzăul mai mult înghețat, cresc animale, fac pâine și cald în case.

Sania trasă de cai este nelipsită pentru mulți dintre localnici.

Întorsura Buzăului are și o stradă a Primăverii, unde locuiește familia Mazăre de șase generații.


Cu ograda plină și casa încălzită de șase sobe, este căminul perfect pentru Mitzi, pisica răsfățată a familiei, blândul Trocea, câinele care are grijă de turma de oi, și Măgăriță Rița, de care ascultă aproape toată ograda: vaci, viței, porci și purcei, găini. Soții Mazăre muncesc și pentru copiii plecați la facultate.Sfios, domnul Mazăre povestește și neajunsurile vieții la fermă. Vorbește despre mirosul animalelor, greu de îndepărtat cu apă și săpun, care poate muta nasul din loc orășenilor simandicoși.


Cu aromă de lapte și lemn din sobă, frigul e tare departe și, de-acum, se simt încurajările primăverii care se apropie, fără doar și poate.

Ursul nu și-a văzut umbra, streașina n-a curs, deci ne putem pregăti pentru dezgheț, spre dezamăgirea copiilor. Ei sunt singurii care mai văd zăpada de pe pârtia din Mica Siberie, agățați de o sanie și de o pereche de schiuri.


Mai amintește de iarnă fumul care iese pe coșuri, semn că în case duduie focul. Și se face pâine. Negreșit, turiștii care ajung la Întorsura Buzăului trebuie să o guste.Blândul Trocea, răsfățata Miți și Măgărița Rița din ograda familiei Mazăre, copiii veseli că iarna aproape a trecut fără geruri mari, dar măcar a fost zăpadă, și pâinile rotunde, coapte în cuptoarele localnicilor, rămân în urmă.