• Lumea in Stiri

Incredibil! Salvatorii celor 2 ursuleţi din Sibiu au fost amendaţi de Garda de MediuReprezentantul Asociaţiei Prietenii Berzelor trebuie să plătească 10.000 de lei amendă şi nu este exclus să se aleagă şi cu dosar pentru braconaj.

Cei de la Asociaţia Prietenii Berzelor au dat o mână de ajutor la salvarea puilor de urs după ce Asociaţiei Milioane de Prieteni din Braşov, care administrează şi Sanctuarul de urşi de la Zărneşti, i-au rugat, fiind mai aproape, să intervină.


Miruna Gritu, de la Asociaţia Prietenii Berzelor, ne-a povestit că, în drum spre Biertan, unde au fost găsiţi puii de urs, a sunat mai multe persoane din instituţii ale statului, pentru a afla cum trebuie să procedeze, însă nimeni nu a avut nici o soluţie.
Când am ajuns la Biertan puii de urs nu erau într-o stare foarte bună. Erau deshidrataţi şi veau diaree. Cel care îi găsise le dăduse să bea lapte de vacă, iar asta nu le-a făcut deloc bine. Aşa că primul meu gând a fost să salvez puii, ceea ce am şi făcut. I-am transportat la Zărneşti, la Asociaţia Milioane de Prieteni, unde au primit toate îngrijirile de care aveau nevoie. Acum, puii de urs, care sunt fetiţe, de fapt, sunt în afara oricărui pericol. Numai că astăzi, pe 2 aprilie, am fost audiată la Garda de Mediu Sibiu şi am fost amendată cu suma maximă de 10.000 de lei pentru că nu am anunţat autorităţile înainte de a ridica animalele. Dar totul s-a întâmplat după ora 16, când, îmi pare rău, nu mai găseşti pe nimeni la birouri. Pur şi simplu, sunt amendată pentru că am salvat doi ursuleţi. Ce să zic? M-am gândit la animale, în primul rând, şi nu la birocraţie, la procedure, la faptul că trebuia să semnez nişte hârtii. Eu cred că hârtiile ar fi putut fi semnate şi a doua zi. Dacă aşteptam după hârtii poate vorbeam astăzi despre doi ursuleţi morţi.


Asociaţia „Prietenii Berzelor” din Cristian, judeţul Sibiu, este recunoscută ca fiind una din cele mai implicate în salvarea animalelor domestice şi sălbatice.