• Lumea in Stiri

Inotatorul David Popovici este cel mai bun tanar sportiv european


Înotătorul român David Popovici a câştigat Premiul Piotr Nurowski pe anul 2021, de cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară, la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene de la Samorin, Slovacia, anunţă Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pe pagina sa de Facebook.


David Popovici are doar 17 ani și a fost votat de cele 50 de comitete olimpice naţionale de pe continent, fiind susţinut de preşedintele COSR, Mihai Covaliu.


El a câştigat anul acesta o medalie de aur la Campionatele Europene de seniori în bazin scurt (25 metri), trei medalii de aur la Campionatele Europene de juniori, a doborât două recorduri mondiale de juniori la 100 şi 200 m liber şi a obţinut un loc 4 la JO 2020 de la Tokyo, în proba de 100 m liber.


David Popovici a câştigat duelul cu alţi patru sportivi, care s-au clasat astfel în urma sa Sky Brown din Marea Britanie (skateboarding), Adriana Cerezo Iglesias din Spania (taekwondo), Viktoria Listunova din Rusia (gimnastică artistică) şi Adriana Vilagos din Serbia (atletism).Premiul pentru David Popovici este o bursă de formare de 15.000 de euro, locul al doilea fiind recompensat cu 8.000 de euro, iar al treilea cu 5.000 de euro.


Premiul a fost creat în memoria fostului preşedinte al Comitetului Olimpic Polonez, Piotr Nurowski, care a murit tragic în 2010 într-un accident de avion. Acest premiu se acordă anual pentru sporturile de vară şi, separat, pentru cele de iarnă.

Aceasta a fost a 10-a ediţie a Trofeului Piotr Nurowski pentru disciplinele de vară. În 2012, gimnasta Larisa Iordache s-a clasat a doua în preferinţele celor care au votat.


58 views0 comments