• Lumea in Stiri

Insecte prajite, carne artificiala sau vegani pentru salvarea planetei?


Opere de artă și date științifice sunt combinate într-o expoziţie deschisă la Muzeul de Istorie Naturală al Universităţii Oxford despre impactul consumului de carne asupra mediului.

La ''Meat the future''- un joc de cuvinte între ''meat''- carne şi ''meet''- a întâlni- sunt expuse instalaţii și un supermarket virtual cu rafturi, alături de opere ale artistului Damien Hirst.


La intrare, pe o faţă de masă în carouri, un teanc impresionat de exponate în formă de fripturi reprezintă cantitatea de carne consumată zilnic de un britanic, 223 de grame, ''mai mult decât media mondială'' sau ''cantităţile maxime recomandate'', spun organizatorii.

În 50 de ani, consumul mondial de carne s-a triplat.


Care este tipul de carne care poluează cel mai mult şi cum? Care sunt riscurile pentru sănătate, dar şi avantajele consumului de carne? Zece cercetători de la Universitatea Oxford au încercat să dea răspunsuri clare, care să-i îndrume pe oameni.


Cu ajutorul unui monitor, vizitatorii pot simula un coş de cumpărături - programul informatic are înregistrate 10.000 de produse din comerţul britanic și poate evalua impactul ecologic al cumpărăturilor cotidiene.În expoziție sunt prezentate și avantajele şi dezavantajele alimentelor surogat, de la alternativele vegetale, precum fripturile de soia, tempeh sau tofu, până la viermi prăjiţi ca aperitiv sau făină din greieri.


Dacă insectele nu sunt încă pe placul europenilor, puţin obişnuiţi cu astfel de alimente, ''consumul lor va creşte şi vor deveni din ce în ce mai obişnuit'', prezic organizatorii expoziției, care le laudă costurile reduse şi calităţile nutritive.

O soluţie şi mai radicală: consumul de carne creată în laborator, plecând de la celule de animale. O tehnologie la care cercetătorii lucrează de 10 ani, testată pentru prima dată în ianuarie într-un restaurant din Singapore.

Rămâne de văzut dacă oamenii vor dori să consume carne făcută în laborator, făină din insecte sau vor deveni pur și simplu vegani.


19 views0 comments