• Lumea in Stiri

Insula unde aproape toti locuitorii s-au vaccinat


Insula Corvo, din Arhipelagul Azore, are aproape toți locuitorii vaccinați.


E adevărat, că e vorba de circa 400 de locuitori. Dar viața lor este aproape de reintrarea în normal.


Euronews a vizitat mica insulă pentru a afla cum arată viața în insula care e aproape să atingă imunitatea de grup.


Situată la sute de kilometri distanță de Europa și cu o suprafață de doar puțin peste 17 km pătrați, insula a raportat un singur caz de coronavirus de la începutul pandemiei.


Lipsa cazurilor nu le-a adus neapărat și liniștea locuitorilor. Le era frică de o eventuală răspândire a virusului, iar asta i-a ținut tot timpul în alertă.


Insula are un singur ventilator, nu are destule paturi de spital, iar un focar de COVID-19 ar fi putut fi devastator.


Una dintre cele două asistente medicale ale insulei, Goreti Melo povestește: „Ne-a fost foarte teamă că cineva va veni și ne va contamina pe toți, ca pe o barcă”.Acum, singurul doctor al insulei a anunțat că a încheiat vaccinarea a 322 de persoane cu a doua doză de vaccin COVID-19, adică aproximativ 85% din populația insulei.


Imunitatea de grup e aproape, a mai spus el.


Jurnaliștii Euronews au mers la unul dintre localurile de pe insulă, unde localnicii se pot întâlni deja, pentru că restricțiile s-au relaxat.Masca de protecție nu mai este obligatorie în spații deschise, iar școlile sunt deschise.


Trăim deja o viață foarte apropiată de cea normală. Și urmează să fie mai bine de atât”.


Locuitorii simt însă efectele pandemiei, care le-a afectat turismul.


Deși sunt obișnuiți cu o viață liniștită, lipsa turiștilor l-a făcut pe Fernando Camara, ghidul turistic al insulei, să caute alte activități: merge cu elevii de liceu în excursii la craterul vulcanului care domină insula.


Carla Santos, profesor de portugheză, spune pentru Euronews: „În acest moment, Corvo este raiul. Este un loc unic în lume. Am avut un singur caz de COVID pe insulă, care a venit din afară, de pe continent, și a fost detectat. Am continuat să trăim normal aici, respectând regulile emise de Ministerul Sănătății.

16 views0 comments