• Lumea in Stiri

Intepaturile tantarilor, tot mai periculoase


Schimbările climatice au dus la o creştere a bolilor transmise de ţânţari, cum sunt malaria şi boala Dengue, arată un studiu realizat de experţi britanici care au analizat răspândirea ambelor boli, care pot fi fatale.

Cercetătorii de la Şcoala de Igienă şi Boli Tropicale din Londra au constatat că ţânţarii devin mai periculoşi din cauza creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră, iar încălzirea globală prelungeşte sezonul în care insectele transmit boli oamenilor prin înţepături.


O creştere semnificativă a infectărilor cu virusul care provoacă febra Dengue a fost raportată în ţări africane precum Sudanul şi Eritreea, dar şi în Columbia, din anul 2000 încoace. Dacă la începutul secolului XXI s-au înregistrat doar puțin peste 500 de mii de cazuri, în anul 2019 numărul infecțiilor înregistrate a explodat până la peste 5 milioane.

Experţii susţin că, dacă temperatura Pământului va creşte cu 3,7 grade Celsius până în anul 2100, numărul deceselor provocate de boli transmise de ţânţari va creşte semnificativ, iar din anul 2080, aproximativ 8 miliarde de oameni ar putea fi expuşi riscului de a contracta malarie sau febra Dengue.


Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 400 de mii de oameni mor de malarie în lumea întreagă în fiecare an, în special copii. În 2019, în Africa, s-au înregistrat peste 90%, adică aproximativ 240 de milioane de cazuri de malarie.

La ora actuală a fost dezvoltat un vaccin pentru a trata malaria severă, însă nu există încă nici un remediu pentru boala Dengue.


24 views0 comments