• Lumea in Stiri

Investirea unui presedinte si lansarea unei poete / VIDEO


În ultimele săptămâni, după învestirea noului președinte, dinspre SUA nu vin prea multe știri.


Parcă, dintr-o dată, s-a făcut liniște la Casa Albă.


Însă, învestirea lui Joe Biden a livrat presei două personaje: senatorul Bernie Sanders și celebra lui fotografie cu mănușile de lână și, nu neapărat în ultimul rând, o tânără poetă.


Despre senatorul Sanders am scris aici, dar și aici.


Însă, despre tânăra poetă americană, Amanda Gorman (22 de ani), nu s-a vorbit prea mult, chiar dacă prezența ei și recitarea unor versuri în contextual amintit nu a trecut neobservată.


Amanda este originară dintr-o familie cu venituri modeste din Los Angeles, a câştigat primul ei premiu pentru poezie la vârsta de 16 ani şi a fost desemnată "cel mai bun poet tânăr" din Statele Unite trei ani mai târziu, în perioada în care studia sociologia la prestigioasa Universitate Harvard.


Soţia preşedintelui american, Jill Biden, este persoana care, după ce a văzut-o pe Amanda Gorman cu ocazia unei lecturi publice, i-a sugerat soţului ei să o roage pe tânăra poetă să scrie o odă dedicată unităţii naţiunii americane cu ocazia ceremoniei sale de învestitură.Zilele acestea a primit o veste grozavă: o cunoscută editură din Franța, Editura Fayard, a anunţat că va publica în limba franceză textele tinerei poete americane.


Prestigioasa editură pariziană va publica în luna mai traducerea franceză a poemului "The Hill We Climb", pe care această autoare în vârstă de 22 de ani l-a recitat cu ocazia acelei ceremonii, organizate la Washington în ianuarie, cu o prefaţă semnată de celebra jurnalistă de televiziune Oprah Winfrey.


Volumul original va fi lansat în Statele Unite pe 30 martie.


Editura Fayard anunţă pentru toamna acestui an şi apariţia volumului de opere complete ale tinerei poete americane, "The Hill We Climb and Other Poems", a cărui publicare în Statele Unite este programată pe 21 septembrie.25 views0 comments

Recent Posts

See All