• Lumea in Stiri

Ioan Petru Culianu- crima cu autor necunoscut


În urmă cu 30 de ani, istoricul religiilor, prozatorul şi eseistul Ioan Petru Culianu murea împușcat de un necunoscut, în toaleta Universității din Chicago.


Povestea exilului său a început în 1972, când a reuşit să plece la cursurile de vară de la Perugia, în Italia, unde a solicitat azil politic.

S-a stabilit apoi în Olanda după care, la începutul anilor 80, a ajuns în Statele Unite. Aici, elev preferat al lui Mircea Eliade, îi urma la Catedra de istorie a religiilor de la Universitatea din Chicago.

În 21 mai 1991 avea 41 de ani, o carieră strălucită, lucrări cunoscute și o voce puternic anti-sistemului de la București, când a fost împușcat cu un singur glonț în toaleta Universității din Chicago. Ioan Petru Culianu nu a avut nicio şansă de supravieţuire.


Este o execuţie tipică KGB-ului, o împuşcătură în ceafă”, comenta mai târziu Ion Pacepa, din fosta Securitate a României.

Multe zile după ce Ioan Petru Culianu a fost omorât, studenţii au lăsat flori şi bilete în faţa biroului pe care profesorul lor îl avea în facultate.

Misterul crimei nu a fost rezolvat niciodată, pentru că, se pare nici nu s-a dorit acest lucru.


În ultimele sale zile de viaţă, profesorul Ioan Petru Culianu corecta spalturile ultimului său studiu, „Arborele gnozei: mitologia gnostică de la creştinismul timpuriu la nihilismul modern”.


Avea planuri de viitor măreţe: să scrie o Enciclopedie a Magiei, în trei volume, pentru Oxford University Press, o parte a ultimului volum din „Istoria ideilor religioase”, studiul lui Mircea Eliade, un studiu despre arta memoriei, conectată la inteligenţa artificială, precum şi o carte despre utilizarea eronată a simbolurilor mistice în politică. N-a mai apucat. Totul s-a oprit în 21 mai 1991.


Cei care l-au cunoscut spuneau că Ioan Petru Culianu era întotdeauna presat de timp şi se temea că-l iroseşte. Probabil că a simțit că timpul pentru câte și-ar fi dorit să spună a fost, într-adevăr, prea scurt.


164 views0 comments

Recent Posts

See All