• Lumea in Stiri

Islanda desființează benzinăriile. Masinile diesel sau pe benzina vor fi vandute in UE doar 14 aniIslandezii vor să renunțe, în următorii ani, la mașinile pe benzină și motorină.


Un plan al autorităților de la Reikiavik prevede ca până în 2025 să fie desființate jumătate dintre benzinării.

În curând, din 45 de stații de alimentare vor mai rămâne doar 30.

Alternativa prietenoasă cu mediul este mașină electrică.


Se lucrează deja la o infrastructură specială pentru alimentarea acestui tip de vehicul.


Totul face parte din așa-numitul plan verde al orașului.


De-altfel, mașinile cu motoare diesel și pe benzină sunt condamnate la dispariție.


Ar mai putea fi vândute în Uniunea Europeană doar 14 ani de acum înainte.


Planurile de retragere au devenit mult mai agresive, ca de altfel întreg programul de reducere a amprentei de carbon în Uniunea Europeană.


Oficialii Comisiei Europene discută stabilirea unei noi ținte de interzicere a vânzărilor de mașini cu motoare pe benzină și motorină. Noua țintă ar putea fi 2035.


oficialii Comisiei analizează posibilitatea de a impune o reducere a emisiilor cu 60% până în 2030, mult peste obiectivul de 37,5% menționat inițial. Până în 2035, obiectivul ar putea fi de reducere cu 100% a emisiilor.

Dacă propunerea va fi inclusă în textul final al proiectului, care va fi prezentat la 14 iulie, ar urma să intre ulterior în discuția statelor membre și a Parlamentului European. Însă, cel mai probabil, lobby-urile din industrie și țările cu economii care depind în mare măsură de fabricarea automobilelor se vor opune propunerii.

Și asta deoarece, deși mulți producători de automobile au început să producă mașini electrice, doar Volvo și Volkswagen au strategii pentru trecerea la electricitate până în 2030. Spre exemplu, Audi, parte a grupului Volkswagen, va opri vânzarea de autoturisme cu motoare termice din 2026, în vreme ce rivalii Daimler și BMW sunt printre cei mai puțin pregătiți să renunțe la combustia internă.

244 views0 comments