• Lumea in Stiri

Istoria participarii Romaniei la Jocurile Olimpice, in obiecteObiecte, imagini și povești ale marilor campioni ai României alcătuiesc istoria participării României la Jocurile Olimpice.


Totul, într-o expoziție care mai poate fi văzută până pe 25 aprilie, la Mega Mall București.

Mega Expoziția România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, cu sprijinul Muzeului Sportului, a sportivilor și colecționarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă în România, din perioada antebelică și până în prezent.


Expoziția cuprinde sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă.


Sute de exponate spun, practic, povestea a peste 15 sporturi olimpice și a marilor campioni.Sunt marcate momente importante din istoria sporturilor olimpice practicate în România: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box, tir și oină.


Pot fi văzute costume oficiale de participare la olimpiade, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ionela Târlea, Alina Alexandra Dumitru, Monica Roşu, Nicoleta Grasu și Gheorghe Berceanu.Medaliile Iolandei Balaș, kaiacul-canoe și schifurile originale de participare la olimpiade ale echipelor naționale din perioada Elisabetei Lipă și a lui Ivan Patzaichin ocupă și ele un loc de cinste la expoziție.


Selecția de obiecte de colecție mai cuprinde și exponate cu autografele în original ale medaliaților la competiții.


Sunt prezentate obiecte personale, dar și materiale din colecții private legate marile personalități din lumea sportului precum: Nadia Comăneci (medaliată la JO de la Montreal 1976 și de la Moscova 1980), Simona Gherman (medaliată la spadă pe echipe JO de la Rio 2016), Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012), Andrei Pavel, Ilie Năstase și Ion Țiriac – tenis, Ana Maria Brânză (medaliată la spadă la JO de la Beijing din 2008 și pe echipe la JO de la Rio din 2016), Gabriela Szabó (medaliată la JO de la Sydney în 2000) și mulți alții.


Disc, bilă şi suliță din colecția personală a Nicoletei Grasu, care au aparținut atleților participanți la Olimpiade în anii ’50-’60, o bicicletă de ciclism din anii ’30, bob şi skeleton al echipei de la participările de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, costum întreg şi echipament de echitaţie (harnaşament) al Col. Anghelache Donescu, de la Olimpiada de la Moscova, 1980, sunt exponate reprezentative pentru perioada 1930-2000.


Acestora li se adaugă rachete de tenis și echipamente de antrenament semnate de Ion Țiriac, Andrei Pavel și costumul de competiție la Olimpiada de la Rio (2016) al lui Tiberiu Dolniceanu (medalie de argint, sabie pe echipe) și al Simonei Gherman (medalie de aur, spadă pe echipe).

Expoziția va cuprinde și o selecție fascinantă de articole antebelice şi interbelice de popularizare a sportului, reportaje speciale din perioada anilor ’50-‘90.


România are în palmares 306 de medalii (din care 89 de aur, 95 de argint şi 122 de bronz) câştigate de sportivii români la Jocurile Olimpice de vară, de la prima ediţie, Paris, 1924, până la ediţia din 2016, de la Rio, la care se adaugă medalia de bronz obţinută la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968.


România ocupă locul doi (după Ungaria) ca număr de medalii câștigate de o țară care nu a fost niciodată gazdă a Jocurilor Olimpice.


La Olimpiada de la Los Angeles din 1984 România reuşea cea mai mare performanţa din istoria participărilor sale: locul 2 în lume, cu 53 de medalii câștigate, după SUA.Recent Posts

See All