• Lumea in Stiri

Istoria zbuciumata a Manastirii Cotroceni


În 26 mai 1679, la București, era pusă piatra de temelie a Mănăstirii Cotroceni, unul dintre monumentele istorice care au ajuns pe lunga listă a demolărilor decise de Nicolae Ceaușescu.Ansamblul arhitectural al Mănăstirii ridicate acum 342 de ani îl datorăm lui Şerban Cantacuzino, domnitor controversat care s-a visat împărat al Constantinopolelui, a vrut să fondeze o dinastie în Valahia, i-a persecutat pe catolici și a sfârșit otrăvit de propriile rude.


Șerban Cantacuzino a decis să ridice Mănăstirea Cotroceni în semn de recunoștință pentru că a scăpat din mâinile oștenilor trimiși de Duca Vodă să îl ucidă.


Construcţia a fost terminată în mai 1680, pictura iniţială aparţinând lui Pârvu Mutu.


La Mănăstirea Cotroceni a funcționat și o tipografie căreia îi datorăm mari lucrări ale vremii, printre care: "Evanghelia" din 1682, "Apostolul" din 1683 şi "Biblia de la Bucureşti", din anul 1688.Mănăstirea Cotroceni a fost una dintre cele mai înstărite mănăstiri din Ţară Românească. În anul 1716 avea 20 de mari moşii, zece sate de romi, 18 prăvălii în Bucureşti, hanul Şerban Vodă și venituri de la alte 20 de mănăstiri şi schituri din ţară.


Domnitorul Alexandru Ioan I Cuza a secularizat averile mănăstirii, cu care a înzestrat statul român.


Regele Carol I a decis să construiască Palatul Cotroceni, una dintre cele mai frumoase reședințe regale din această parte a Europei, chiar în jurul mănăstirii. Povestea carea a urmat o știm: comuniștii au confiscat Palatul Cotroceni în 1948 și au închis biserica mănăstirii, care a căzut în ruină. Apoi a fost grav afectată de cutremurul din 1977.


În anul 1984, într-o singură noapte, Biserica cea veche a mănăstirii a fost dărâmată la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, dar au fost salvate câteva fresce, coloane de piatră, pisania, plăcile mormintelor ctitorilor, inclusiv osemintele acestora, şi duse la Biserica din Fundenii Doamnei, biserica ridicată tot de familia Cantacuzino.

După anul 2000, a început reconstrucția, iar noul lăcaș de cult a fost sfințit în anul 2009.


153 views0 comments