• Lumea in Stiri

Istoricul Lucian Boia


Născut la 1 februarie 1944, Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București.


S-a născut la București, în cartierul Cotroceni, undeva între Palatul Regal și Facultatea de Medicină.


Acolo locuiau în acel moment bunicii din partea mamei. După mamă, Lucian Boia se trage dintr-o familie de italieni, din clanul Morandini.


Bunicul lui din partea mamei era inginer de drumuri și a venit în România să-și facă meseria, stabilindu-se la Câmpulung Muscel.


Mama sa a urmat Facultatea de Litere (secția română-italiană). Tatăl său, Aurel Boia, se trăgea dintr-o familie de mocani din Mărginimea Sibiului .


A fost o perioadă stenograf la Parlament iar mai târziu a devenit directorul unei școli postliceale de stenografie și secretariat - Institutul Steganografic Boia (1941-1945).În 1962 Lucian Boia a fost admis pe primul loc la facultatea de istorie, după ce, în același an, era arestat tatăl său vitreg, pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”.


Ca șef de promoție, Lucian Boia a putut să aleagă un post de preparator la Universitatea din București. A primit o bursă de studii la Praga, unde a prins perioada revoltelor din primăvara anului 1968.

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor si a imaginarului, Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări istorice („Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr și ficțiune”), dar și imaginare („Pentru o istorie a imaginarului”), cât și prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viața extraterestră și sfârșitul lumii, până la comunism, naționalism și democratie).


El a adus, totodată, noi interpretari ale istoriei Occidentului.


În 1993 a devenit director fondator al Centrului de Istorie a Imaginarului.

În 1997, lucrarea sa „Istorie și mit în constiința românească” a starnit ample dezbateri și a rămas un punct de reper în redefinirea istoriei naționale.

„De ce nu merge România bine? Răspunderea cea mare este a unei intregi istorii”, a declara profesorul, în 2013, la lansarea ediției adăugite a lucrării „De ce este România altfel?”.14 views0 comments