• Lumea in Stiri

Italia a inaintat propunerea de includere a “Orasului care moare” in Patrimoniul Mondial


Civita sau ''Oraşul care moare'', nominalizat de Italia alături de zona de stânci şi văi ce îl înconjoară pentru a fi inclus de UNESCO în Patrimoniul Mondial, ocupa cu secole în urmă o suprafaţă mult mai mare şi un drum făcea legătura cu mai multe localități.

Alunecările de teren, fisurile, cutremurele şi eroziunea au redus dramatic suprafața orașului, care acum a rămas, solitar și spectaculos, pe o culme răzleaţă.


Iarna, când norii sunt la altitudine joasă, Civita seamănă cu un castel plutitor, iar vara, când este senin, turiștii spun că arată ca o felie dintr-un tort cu mai multe straturi. Motivul este argila care susține straturile compacte de cenuşă şi magmă, urme ale unor erupţii vulcanice succesive.

Un materialul de studiu ideal pentru orice geolog, într-un oraș în care, și astăzi, este studiată o alunecare de teren masivă din anul 1114.

''Timp de trei milenii, eroziunea regresivă a redus practic Civita la un singur nucleu, din care a mai rămas piaţa şi câteva străzi în jurul acesteia'', spune Luca Costantini, de 49 de ani, unul dintre geologii proiectului de monitorizare şi încetinire a procesului de eroziune.

În caverne subterane săpate într-o stâncă dintr-o rocă vulcanică moale, denumită tufo, zidurile sunt susţinute cu ajutorul unor bare metalice.

''Sloganul nostru este 'rezistenţă' întrucât Civita a fost fondată de etrusci, a dăinuit în timpul perioadei romane şi a întregii perioade medievale pentru a ajunge aşa cum este în prezent'', spune Luca Profili, de 32 de ani, primarul comunei Bagnoregio, de care aparţine Civita.


Ceea ce s-a păstrat până astăzi din Civita datează în mare parte din perioada medievală şi are aproximativ 152 de metri lungime şi 90 de metri lăţime, echivalentul a mai puţin de două terenuri de fotbal. Piaţa principală, de exemplu, are dimensiunile unui teren de baschet.

Cartiere întregi s-au prăbuşit din cauza alunecărilor de teren, iar acum, cei care vor să viziteze Orașul care moare nu o pot face decât pe o rampă abruptă și lungă, accesibilă doar pietonilor și maşinuţelor de golf.

Numărul rezidenţilor permanenţi în Civita variază între 10 şi 14, în funcţie de anotimp.

Italia a înaintat propunerea de includere în Patrimoniul Mondial în ianuarie şi preconizează ca UNESCO să ia o decizie în iunie, anul viitor.


Recent Posts

See All