• Lumea in Stiri

Ivermectina în studii clinice la Iasi


La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, Ivermectina ar putea fi introdusă în tratamentul pacienţilor diagnosticați cu COVID-19 în cadrul unui studiu clinic.

Medicii infecţionişti susțin că medicamentul, utilizat în principal în medicina veterinară, se foloseşte deja pentru tratarea pacienților cu COVID-19 în Statele Unite şi în Franţa.

Studiile clinice în care va fi analizată utilizarea Ivermectinei în infecţia cu coronavirus ar urma să fie realizată în centrele universitare din ţară, iar Iaşul este unul dintre ele.

"În momentul în care se vor face studii clinice, pacienții care participă voluntar vor semna un acord informat. Ulterior, dacă medicamentul va primi şi aprobarea Autorităţii Naţionale a Medicamentului, poate fi folosit şi în scop uman", spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Florin Roşu.Ivermectina, ar putea fi introdusă în schema de tratament COVID din România, doar dacă va trece de studiile clinice care vor începe în următoarea perioadă.

Studiile clinice au fost anunţate şi de către Ministerul Sănătăţii din România. ”Studii preclinice (pe animale) şi clinice observaţionale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienţilor cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii. Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătăţii. Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs”, potrivit Ministerului Sănătăţii.