• Lumea in Stiri

Jim Morrison- povestea artistului din Club 27 redescoperita dupa 50 de ani


Parisul și-a amintit astăzi, 3 iulie, cei 50 de ani care s-au scurs de la moartea cântărețului și compozitorului american, Jim Morrison, solistul trupei americane The Doors şi unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile.


Jim Morrison a intrat în Club 27 al artiştilor care au încetat din viaţă la 27 de ani, alături de Jimi Hendrix, Janis Joplin şi Kurt Cobain, însă moartea lui ridică încă multe semne de întrebare.La 50 de ani de la moartea lui artistului, este publicată cartea “The Collected Works of Jim Morrison”, volum care, în mai bine de jumătate din pagini, include versuri, poezii și notițe personale nepublicate anterior.


În urmă cu 50 de ani, la 2 iulie 1971, se spune că: Jim Morrison şi iubita sa, Pamela Courson, mergeau, seara, la un cinematograf din Paris pentru a vedea „Pursued“, un western cu Robert Mitchum. La un alt cinema, Jim Morrison stătea singur, urmărind un documentar numit „Valea Morţii“. În acelaşi timp, la clubul de noapte Rock ’n’ Roll Circus, Jim Morrison lua droguri în toaletă. În aceeaşi seară, Jim bea pe stradă cu nişte puşti parizieni. Între timp, pe aeroportul din Orly, Jim Morrison s-a urcat într-un avion către o destinaţie necunoscută.Nimeni nu ştie sigur unde era Jim sau ce a făcut în acea seară. În dimineaţa următoare, un lucru era sigur: Jim era mort.


Varianta oficială de pe certificatul de deces este atac de cord, care s-a întâmplat în apartamentul pe care acesta îl împărțea cu iubita lui la Paris, Pamela Courson, însă o biografie recentă a artistului, „The End: Jim Morrison” scrisă de Sam Bernett, susține că acesta a fost găsit mort în toaleta unui club, după o doză de cocaină.Cert este că artistul era într-o perioadă dificilă, provocată nu doar de excesele de droguri și alcool, ci și de faptul că trupa The Doors devenise ținta criticilor din Statele Unite, iar solistul al justiției americane, din cauza gesturilor indecente de pe scenă, în timpul unui concert din Miami, din 1 decembrie 1969.

Dincolo de incertitudini, în scurta carieră artisică, Jim Morrison a reușit să scrie drumul inconfundabil al trupei The Doors, așa cum au făcut-o și ceilalți artiști din Club 27.


17 views0 comments