• Lumea in Stiri

La 100 de ani de la înființarea Institutului Cantacuzino ni se cere să avem încredere în vaccinuriSe infiinţează pe ziua de 1 Aprilie 1921, pe lângă Ministerul de Interne, un institut sub denumirea de Institutul de seruri şi vaccinuri doctor Ion Cantacuzino, având ca scop prepararea serurilor şi vaccinurilor necesare ţării pentru combaterea boalelor contagioase” - așa scria în decretul regal promulgat de Regele Ferdinand şi publicat în Monitorul Oficial din 16 iulie 1921.


Și aşa a luat, practic, fiinţă Institutul Cantacuzino.


Aici au fost preparate vaccinuri contra febrei tifoide, holerei sau difteriei.


În 1926, România devenea a doua ţară din lume care producea, la Institutul Cantacuzino, vaccinul BCG împotriva tuberculozei.

Povestea Institutului a început, însă, mult mai devreme, odată cu studiile profesorului Ion Cantacuzino împreună cu savantul rus, Ilia Mecinikov (care a primit premiul Nobel pentru medicină, în 1908).

Studiile acestora s-au axat foarte mult pe holeră. Dorind să le continue, după ce a fost numit profesor la Facultatea de medicină, Ion Cantacuzino a iniţiat un laborator de medicină experimentală.

Laboratorul se afla în clădirea în care astăzi funcționează birourile conducerii Institutului.


Este cea mai veche clădire din cele care aparțin azi Institutului.


Pe baza rezultatelor de laborator, în cel de-Al Doilea Război Balcanic, în momentul când a izbucnit epidemia de holeră, un întreg corp de armată a fost vaccinat cu vaccinul obţinut şi preparat pe baza acestor studii.

A fost şi rămâne cea mai importantă vaccinare într-un focar epidemic.

Peste 50.000 de persoane au fost vaccinate atunci.

Asta a dus la salvarea multor vieţi, iar la vremea respectivă a fost numită Marea Experienţă Românească. Unii spun că a fost un act de curaj, dar şi un act de disperare, pentru că situaţia armatei române era foarte dificilă.

Intervenția în timul războiului a contat foarte mult în decizia luată mai târziu, pentru înfiinţarea Institutului, care se întinde pe 4 hectare, în centrul Bucureştiului, pe cheiul Dâmboviţei.


Astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului Cantacuzino, președintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să aibă încredere în beneficiile imunizării și să meargă în număr cât mai mare la centrele de vaccinare.


Institutul Cantacuzino, așa numita fabric de vaccinuri a României, încă încearcă să renască din propria cenușă. Lumea în știri a publicat un articvol mai amplu pe această temă, care poate fi citit aici: https://www.lumeainstiri.com/post/fabrica-de-vaccinuri-ce-a-fost-%C8%99i-ce-a-ajuns-institutul-cantacuzino

23 views0 comments