• Lumea in Stiri

La 2 ani de la incendiul de la Notre-Dame, cauza dezastrului este o enigma
Pe 15 aprilie 2019, întreaga lume a urmărit cu sufletul la gură, live la televizor, cum unul dintre simbolurile Parisului, Catedrala Notre-Dame, era cuprins de flăcări. Pompierii au încercat să salveze ce a se mai putea salva. Președintele Franței, Emmanuel Macron, spunea atunci: "Vom reconstrui Notre Dame și o vom face și mai frumoasă. Și vreau ca renovarea să fie gata în cinci ani." De atunci, arhitecți, ingineri, arheologi și istorici ai artei lucrează pentru a analiza detaliat pagubele produse de foc catedralei vechi de 850 de ani. Lucrările de reconstrucţie la catedrala Notre-Dame ar putea să înceapă în iarna următoare. Însă, originea dezastrului rămâne o enigmă.


La 15 aprilie 2019, pe când se afla în restaurare, celebra catedrală gotică, veche de 850 de ani şi un adevărat simbol al Franţei, şi-a pierdut turla, acoperişul şi orologiul, precum şi o parte din bolta sa, distrusă de flăcări, sub privirile a mii de trecători.


În noaptea incendiului, emoţia a cuprins întreaga lume, şocată de spectacolul impresionant al incendiului cu care s-au luptat pompierii.


Catedrala era o atracţie obligatorie pentru zeci de milioane de turişti care vizitau Parisul în fiecare an înainte de criza Covid-19. De asemenea, un interes mondial este legat şi de Victor Hugo şi romanul său "Notre-Dame de Paris".


Securizarea Notre-Dame se va încheia la vară, condiţie pentru lansarea reconstrucţiei "identice".


Dar, posibil că lucrările nu se vor încheia la cinci ani de la incendiu, pe 15 aprilie 2024, chiar dacă o primă slujbă va fi oficiată în naos.


În interiorul catedralei este o pădure de schele.AFP scrie că mulţi se îndoiesc că cele 830 de milioane de euro, suma strânsă la nivel naţional şi internaţional (de la 350.000 de donatori) va fi suficientă pentru reconstrucţie.


Acoperișul Catedralei va fi refăcut cu stejari vechi de 200 de ani


Între timp, specialiștii au anunțat că Lemnul de la stejari bătrâni de peste 200 de ani va fi folosit pentru reconstrucția acoperişului catedralei Notre Dame din Paris.


E vorba de copaci care, în timpul Revoluției Franceze, era doar puieți. Ei provin dintr-o pădure deasă, așa că – potrivit specialiștilor – tăierea stejarilor nu ar reprezenta un pericol pentru mediu. Dimpotrivă, ajută la regenerarea pădurii.


Lumea în știri a scris depsre acest proiect aici: https://www.lumeainstiri.com/post/aproape-2-ani-de-la-incendiul-de-la-notre-dame-acoperi%C8%99ul-va-fi-ref%C4%83cut-cu-stejari-de-200-de-ani


De-altfel, Catedrala conține una din cele mai vechi rame de lemn din Paris, la crearea căreia au fost utilizate aproximativ 52 de hectare de copaci defrișați în secolul al XII-lea.


Fiecare fascicul este fabricat dintr-un arbore aparte. Din acest motiv, structurii de lemn istoric i se spune „Pădurea”.Lungmetraj despre incendiul de la Notre-Dame


De-asemenea, la 2 ani de la incendiul din centrul Parisului, Regizorul Jean-Jacques Annaud a început filmările pentru un lungmetraj despre incendiul care a distrus parţial catedrala pariziană pe 15 aprilie 2019.

Conceput ca un lungmetraj spectaculos şi care va rula pe marile ecrane, acest film va combina imagini de arhivă, într-un procent de aproximativ 5%, cu scene bazate pe reconstituiri.

Regizorul francez a cerut publicului din lumea întreagă să îi expedieze înregistrări video realizate de amatori care au surprins momentele în care celebra catedrala pariziană era cuprinsă de flăcări.


Citiți mai multe aici:

https://www.lumeainstiri.com/post/un-regizor-francez-a-%C3%AEnceput-film%C4%83rile-la-un-lungmetraj-despre-incendiul-de-la-notre-dame-din-paris


Ce nu știai despre Catedrala DoamneiCatedrala Notre-Dame, un simbol al Parisului, Catedrala Doamnei în traducere, cu referire la este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Europei, un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța.


Catedrala a fost sursă de inspirație pentru mulți scriitori. Quasimodo, personajul principal al romanului Cocoșatul de la Nôtre Dame de Victor Hugo, a fost considerat dintotdeauna o creație fictivă, izvorâtă din imaginația autorului, având ca inspirație faimosul momument.

Victor Hugo a făcut celebre cele două turnuri ale catedralei. Qausimodo, cocoșatul de la Nôtre Dame, locuia în cel sudic.


Nôtre-Dame este considerată cea mai intunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, din cauza rozetelor colorate care filtrează lumina și pune totul într-o umbra mistică.


Fără indoială că garguile (ornamente, adeseori în formă de cap de animal fantastic) din Catedrala Nôtre Dame sunt cunoscute de toți. Funcția sa este de a evacua apa de pe acoperișuri, dar din motive necunoscute, a devenit o altă curiozitate a catedralei Nôtre Dame.

136 views0 comments