• Lumea in Stiri

La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut roman


De vineri, dacă treceți pe Bulevardul Lascăr Catargiu sigur o să vedeți propunerea Muzeului Municipiului Bucureşti, care organizează, până la sfârșitul anului, expoziția outdoor 'La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român', pentru că vor fi expuse panouri cu informaţii despre zborul misiunii Soyuz 40 însoţite de imagini ce pot fi văzute pe gardul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din capitală.


În primăvara anului 1981, Dumitru Prunariu şi colegul său de zbor, cosmonautul sovietic Leonid Popov, andocau cu capsula Soyuz 40 la bordul staţiei spaţiale Salyut 6, unde au rămas vreme de câteva zile.

Dumitru Prunariu devenea primul şi, până acum, singurul cosmonaut român, misiunea sa devenind cel mai important reper în istoria astronauticii din România. Programul spaţial în cadrul căruia a avut loc zborul s-a numit Interkosmos. Era un program prin care ţările socialiste din Europa de Est au fost invitate de Uniunea Sovietică să participe cu un candidat-cosmonaut pentru un zbor comun.

În 1977, România se pregătea să organizeze primele runde de selecţie pentru desemnarea viitorilor candidaţi-cosmonauţi. În martie 1978, cei doi candidaţi aleşi de România, Dumitru Prunariu şi Dumitru Dediu, au plecat împreună cu familiile lor în Orăşelul Stelar din Uniunea Sovietică unde, timp de trei ani, au urmat cursurile şi antrenamentele de specialitate care îi pregăteau ca viitori cosmonauţi. La finalul celor trei ani de formare, Dumitru Prunariu şi Leonid Popov au fost desemnaţi pentru zbor, în timp ce Dumitru Dediu şi Iuri Romanenko au fost desemnați echipaj de rezervă.


În seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20.16, misiunea Soyuz 40 era lansată de pe Cosmodromul Baikonour. Lansarea a decurs bine, iar după aproape nouă minute de zbor cosmonava se afla deja pe orbita Pământului, cei doi cosmonauţi experimentând starea de imponderabilitate.


După 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute petrecute în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu şi Leonid Popov au revenit pe Pământ în după-amiaza zilei de 22 mai 1981, capsula lor aterizând în stepele din Kazahstan la ora 16.58 (ora României).


În 2021, împlinirea a 40 de ani de la zborul misiunii Soyuz 40 se învecinează cu alte două momente aniversare memorabile din istoria astronauticii: celebrarea a 70 de ani de la zborul primului om în spaţiu (Iuri Gagarin, care pe 12 aprilie 1961 devenea prima persoană care vedea Pământul din spaţiu) şi împlinirea a 40 de ani de la zborul inaugural (din acelaşi an 1981) al programului Space Shuttle, prin lansarea navetei spaţiale Columbia.