• Lumea in Stiri

La ce a fost folosit primul computer din lume?Cel mai vechi computer din lume a fost găsit acum 120 de ani, de niște scafandrii pe o epavă, în largul insulei Antikythera din Grecia.


Este vorba de Mecanismul Antikythera, vechi de 2.000 de ani, considerat cel mai vechi computer din lume.


Acum, folosind cea mai recentă tehnologie 3D, experții cred că au aflat ce făcea de fapt această mașinărie misterioasă, relatează BBC.


Printre obiectele descoperite la Antikythera în 1901 se aflau statui de marmură, vaze elegante, bijuterii și monede antice și ceea ce părea a fi o bucată de metal corodat cu care nimeni nu știa ce să facă.


Un an mai târziu s-a descoperit că acest obiect ciudat avea roți dințate înăuntru și toată lumea a devenit brusc interesată.


De atunci, mecanismul Antikythera a stârnit imaginația arheologilor, matematicienilor și oamenilor de știință.


„Este o mașină de calcul care folosește roți dințate de bronz pentru a calcula ciclurile cosmosului – Soarele, Luna și planetele - în raport cu stelele și să prezică unde se vor afla acestea peste 10 ani”, spun specialiștii citați de BBC.


Păstrat acum într-un muzeu din Grecia, mecanismul este împărțit în 82 de fragmente și mare parte din el lipsește. Dar în ultimii ani, tehnologia i-a ajutat pe oamenii de știință să afle mai multe despre el.


Cercetătorii au dus un aparat cu raze X de 8 tone, pe care l-au instalat în muzeu și au scanat toate cele 82 de piese ale mecanismului. Pe lângă roțile dințate, erau vizibile și multe inscripții. Era, practic, un manual cu instrucțiuni.


A fost o revelație minunată. Din acele date am aflat că aparatul prezicea eclipsele”, spun participanții la cercetare.


Mecanismul arăta planetele într-un sistem inelar. E de-a dreptul uimitor că grecii antici s-au gândit să creeze o astfel de tehnologie și faptul că au avut posibilitatea să o producă. A trebuit să regândim complet istoria tehnologiei datorită unui singur obiect”.

Profesorul și colegii lui se vor folosi de modelul 3D pentru a recrea mecanismul, iar tehnologia modernă ar putea dezvălui și mai multe despre utilitatea lui.

82 views0 comments