• Lumea in Stiri

La Iași a fost creată roșia care crește stimulată de curentul electricÎn serele Universității de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad”, Facultatea de Agronomie din Iași, a fost concepută Electro-roșia, despre care horticultorii spun că ar fi fructul viitorului.


30 de răsaduri de electro-roșii sunt atent îngrijite la Iaşi.


Conectate în permanentă la o sursă de curent electric, plantele au crescut mult mai repede, iar fructul obținut este copt, de un roșu aprins.


La exact două luni de când plantele au fost conectate la energie eletrica, cercetătorii au cules primele 23 de kilograme.


Nu are nevoie de foarte multă apă, și nici de lumina la capacitate maximă, pentru a ajunge la maturitate. În schimb, este conectată, non-stop, la stimuli electrici.


Practic, se utilizează curentul electric în plantă, folosind o spirală, înfășurată în jurul tulpinei plantei se aplică un curent de slabă intensitate.


Specialiștii spun că fluxul de curent electric care face ca roșia să se coacă favorizează absorbția mineralelor din sol, iar fructul se dezvoltă fără să fie atacat de paraziți.


Un alt avantaj este acela că, prin acest stimul, pe un răsad se dezvoltă mai multe fructe decât pe o plantă sădită direct în pământ, sub cerul liber sau într-o seră.


Costurile de producție sunt diminuate cu până la 70 la sută, spun cercetătorii din Iași.

Curentul electric ajunge la plantă, direct prin tulpină. În același timp, planta are nevoie, zilnic, de măcar 30 de ml de apă, pentru ca solul să rămână umed.


Deocamdată, roșiile nu au fost scoase la vânzare, dar prețul pentru un kilogram va fi asemănător cu cel al legumelor bio. Electrorosia este unicat pe piață din România. Studii asemănătoare se fac și în China.


85 views0 comments