• Lumea in Stiri

La multi ani broscutelor testoase- oriunde s-ar afla


23 mai este Ziua mondială a broaştelor ţestoase. Data pentru a sărbători aceste reptile nobile, marcată din anul 2000 la inițiativa American Tortoise Rescue, atrage atenția asupra unei specii aflate pe cale de dispariţie.


Despre broaștele țestoase se spune că trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani, cu mult dinaintea dinozaurilor, iar specialiștii au numărat aproximativ 300 de specii de țestoase, diferite după mărime și culoare.


Cea mai grea broască țestoasă este Luthul. Cântărește aproximatix 700 de kilograme și poate ajunge până la trei metri lungime, în timp ce cea mai mică este țestoasa pătată. Carapacea sa are 8 cm lungime și cântărește aproximativ 140 grame. Trăiește în Madagascar și depune în timpul reproducerii până la 180 de ouă, din care băștinașii fac ulei. Solzii carapacei sunt prelucrați prin încălzire, din ei se fac piepteni, rame pentru ochelari și diverse cutii.

Broască țestoasă are o rezistență foarte mare la foame și poate mânca o dată la 400 de zile.

Țestoasele pot fi și animale de companie, dar au nevoie de-o îngrijire specială. Mulți dintre cei care le cumpără nu știu că unele specii pot creşte până la câteva sute de kilograme, au nevoie de căldură constantă pe tot parcursul anului, deoarece nu hibernează, şi pot trăi foarte mult.

Insula cu cele mai multe broaște țestoase uriașe este Aldabra din arhipelagul Oceanul Indian, aici trăiesc peste 100.000 de țestoase.


O pereche de broaște țestoase au fost trimise și în spațiu. În 1968, Uniunea Sovietică a lansat Zond 5, prima navă spațială plasată pe orbita Lunii. Reptilele s-au întors în siguranță, în urma experimentului, însă au pierdut aproximativ 10 la sută din greutatea lor corporală.


Ziua mondială a broaştelor ţestoase a fost iniţiată în 2000, de către American Tortoise Rescue, o societate non-profit înfiinţată, în 1990, pentru a asigura protecţia tuturor speciilor de broască ţestoasă. Aceasta oferă adăpost permanent pentru broaştele ţestoase abandonate şi pierdute, precum şi pentru cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii şi necesită locuinţe temporare. Este o zi sărbătorită de toţi iubitorii speciilor de broască ţestoasă din ţări precum Canada, Pakistan, Borneo, India, Australia, Marea Britanie, sau Grecia. Broaștele țestoase, animale blânde, sunt puse în pericol de dispariţie ca urmare a contrabandei, a industriei alimentare exotice, a distrugerii habitatului, a încălzirii globale şi a comerţului ilegal cu animale de companie. Biologii prevăd dispariţia broaştelor ţestoase în următorii 50 de ani, potrivit www.tortoise.com.